Futurum-tiimissä työskentelee kolme työllistämisen ammattilaista. Tiimi tukee espoolaisten työnhakijoiden työllistymistä ja selvittää yritysten ja työnhakijoiden kohtaanto-ongelmaa. Tiimi tekee tiivistä yhteistyötä Työllisyys Espoon ja oppilaitos Omnian kanssa.

FUTURUM on HyTe ry:n työllistämisprojekti, jonka tarkoituksena on tukea niiden espoolaisten työttömien työnhakijoiden työllistymistä, joilla on vaikeuksia itsenäisesti hakea työpaikkaa tai miettiä itselle sopivaa koulutuspolkua. Futurum tarjoaa espoolaisille työnhakijoille työhönvalmennusta, jonka tarkoituksena on rakentaa polkuja työelämään. Työnhakija-asiakkaat ohjautuvat valmennukseen Työllisyys Espoon kautta.
Projektin kehittämiskohteena on selvittää espoolaisten yritysten ja työnhakijoiden kohtaanto-ongelmaa. Yrityksillä on puutetta osaavista työnhakijoista ja samaan aikaan ammattitaitoisia ja osaavia työntekijöitä jää työmarkkinoiden ulkopuolelle. Projektissa valitaan toimialoja ja yrityksiä, joiden tarpeita lähdetään kartoittamaan kyselyn, haastatteluiden ja yrityskäyntien keinoin.
Työhönvalmennuksen ja yritysyhteistyön lisäksi projektin aikana kehitetään oppilaitosyhteistyötä Omnian kanssa, joka toimii projektin kumppanina. Tarkoituksena on etsiä projektin valmentajien voimin oppisopimuspaikkoja Omnian espoolaisille opiskelijoille. Projektin rahoituksesta vastaa Hämeen Ely-keskus ja Espoon kaupunki.
Projektipäällikön vastuulla on työllistämisprojektin kokonaistoteutus, verkostoyhteistyö sekä rahoitukseen liittyvien asioiden seuranta
Jukka Rosenblad vastaa projektin kokonaistoteutuksesta. Verkostoyhteistyö on tärkeä osa projektin toimintaa: mm. asiakasohjaustahot, TE- hallinto, Espoon kaupunki/ TyöllisyysEspoo, ELY- keskus sekä kolmannen sektorin toimijat.
Projektipäällikkö kokoaa projektin suorite- ja seurantatiedot sekä vastaa raportoinneista. Myös rahoituksiin liittyvät kysymykset ja talousseuranta kuuluvat tehtäviin. Projektipäällikkö työskentelee yhdessä työhönvalmentajien kanssa verkostoissa ja kehittää hyviä toimintamalleja. Asiakastyö ja projektin kokouskäytännöistä vastaaminen kuuluvat työnkuvaan. Projektin henkilöstö laatii yhdessä projektin ja tiedotussuunnitelman ja tiedotusmateriaalit.
Projektisuunnittelijan ja työhönvalmentajan tehtäväkokonaisuus on monipuolinen kokonaisuus verkostotyötä, asiakastyötä sekä tiedon keräämiseen ja viestintään liittyviä työtehtäviä
Taneli Kuusela toimii Futurumin projektisuunnittelijana ja työhönvalmentajana. Projektisuunnittelijan tehtävän hoitaminen edellyttää monipuolista verkosto-osaamista ja mm. työhallinnon palveluprosessien vahvaa tuntemista. Työnhakija-asiakkaiden palveluprosessit tulee tuntea perusteellisesti.
”Työhönvalmennus on keskeinen osa Futurumin palveluita ja aiemmissa projekteissa on kehitetty toimiva malli asiakasohjaukseen Hyte ry:n ja Työllisyys Espoon välillä. Tärkeintä onnistuneen työllistämisprojektin toteuttamisessa on onnistunut yhteistyö tiimin, asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden välillä.”
Projektisuunnittelijan tehtävä sisältää mm. erilaisten kyselyiden, haastattelujen ja näistä saatavan aineiston analysointia ja toimintamallien kirjausta ja levittämistä. Sen lisäksi projektin materiaalin, nettisivujen, esitteiden, uutiskirjeiden sekä tiedon keräämisen työkalujen suunnittelu ja toteutus yhteistyössä Jukan ja Jannen kanssa kuuluvat Tanelin tehtäviin.
”Teemme tiimissä paljon yhdessä asioita projektin suunnittelusta toteutukseen asti. Pallottelemme ideoita ja toteutamme niitä hyödyntäen kaikkien työntekijöiden osaamista. Ei ole väliä onko kyseessä esitteen tekeminen, asiakastyö tai yritysyhteistyö. Meidän vahvuutemme on se, että täydennämme toisiamme ja toimimme yhteisen päämäärän eteen moniammatillisessa yhteistyössä Työllisyys Espoon kanssa.”
Yritysyhteistyön asiantuntijana ja työelämävalmentajana pääsee hyödyntämään omia työnantajaverkostoja sekä toimimaan valmennustyön ammattilaisena
Yritysyhteistyöhön erikoistunut ja pitkään liike-elämässä toiminut työelämävalmentaja Janne Erkka toimii työnhakijoiden valmentajana sekä yhdessä yritysten kanssa yhteistyön kehittäjänä. Janne toimii myös asiakasohjauksen linkkinä projektin ja asiakasohjaustahojen Työllisyys Espoon ja TE–hallinnon välillä.
Työelämävalmentaja on asiakkaiden tukena esim. työkokeilujen ja palkkatukityön aikana. Sen lisäksi perinteinen työhönvalmennus kuuluu Jannen perustyöhön. Työelämävalmentaja vastaa asiakkaan valmennusprosessin kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta.
Janne kohtaa työnhakijoita Tapiolan toimistolla sekä Teamsin välityksellä. Hän tarjoaa tietoa työpaikoista ja työmarkkinoista, tarkentaa omavalmentajien kanssa yhteistyössä työllistymissuunnitelmaa sekä päivittää ansioluetteloita.
Sen lisäksi Janne auttaa laatimaan työhakemuksia ohjatusti projektin tiloissa, kehittää asiakkaalle parhaiten sopivaa työnhaun taktiikkaa, kartoittaa työkokeilupaikkoja, palkkatukipaikkoja ja avoimen sektorin työpaikkoja sekä oppisopimuskoulutusmahdollisuuksia ja muita koulutuspolkuja.
Janne toimii siis yritysyhteistyön parissa tarjoten projektin tukea työnantajille ja kartoittaa potentiaalisia työnantajia yhteistyössä Jukan ja Tanelin kanssa. Yritysyhteistyön kehittämisen lisäksi Janne osallistuu myös projektin suoritetietojen keräämiseen, tiedotustoimintaan ja muuhun työnantajayhteistyön kehittämiseen.
Lisätietoa:
Tietoa Futurum- työllistämisprojektista
Omnia – Tietoa oppisopimuksesta
Kirjoittanut: Taneli Kuusela, Janne Erkka ja Jukka Rosenblad