Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöavustuspäätökset vuodelle 2023 – kysymyksiä ja vastauksia

Olemme koonneet tälle sivulle 26.10.2022 järjestöjen infotilaisuudessa esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöavustuksiin liittyen. Päivitämme tätä sivua tarpeen mukaan uusilla kysymyksillä ja vastauksilla. Tämä sivu on päivitetty viimeksi 1.11.2022 klo 16.20.

Kysymykset koskien hyvinvointialueiden vuoden 2023 avustuksia

Kysymys: Mitä tarkoittaa avustuskelpoisuus?
Vastaus: Avustuskelpoisia järjestöjä vuodelle 2023 ovat ne järjestöt, jotka ovat saaneet avustuksia vuodelle 2022. Järjestöille lähetettävään kyselyyn vastaamalla järjestö vakuuttaa yhä toteuttavansa toimintaa, mihin on saanut rahoituksen vuodelle 2022. Järjestön tulee siis olla olemassa, toiminnassa ja rekisterissä.

Vuodelle 2023 ei haeta avustusta. Avustus myönnetään vuodelle 2023 siten, kuin kuntien sotetoimielimet ovat vuodelle 2022 myöntäneet. Hakemuksen sijasta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue lähettää kyselyn niille järjestöille, jotka ovat oikeutettuja vuoden 2023 avustukseen. Kyselyyn vastaaminen on edellytys avustuksen saamiselle.

Kysymys: Onko kysely tulossa sähköisesti?
Vastaus: Kyllä. Kysely on sähköinen lomake, johon ei tarvitse liittää liitteitä.

Kysymys: Mitä jos sähköposti ilmoittaa, että kysely ei tule perille? (Huomioittehan, että järjestöissä on saattanut vaihtua yhteyshenkilö [eli myös sähköpostiosoite], joka on aiemmin hakenut avustusta. On siis tärkeää varmistaa, että kysely varmasti tavoittaa kaikki aiemmin avustuksia saaneet.)
Vastaus: Meillä on tiedossa avustusten saajien yhteystiedot. Olemme erikseen yhteydessä niissä tapauksissa, kun saamme ilmoituksen, että kysely ei ole mennyt perille lähettämäämme sähköpostiin.

Kysymys: Jos sähköpostia, jossa kysely on, ei saa ollenkaan, niin keneen tulee olla yhteydessä?
Vastaus: Jos olette oikeutettu vuoden 2023 avustukseen, mutta ette saa sähköpostilla kyselyä, niin voitte olla yhteydessä: sannariikka.gronfors ( a) luvn.fi

Kysymys: Koskettaako hyvinvointialueiden avustuspäätös (sote-toimialojen myöntämiä) järjestöavustuksia ja kohdeavustuksia?
Vastaus: Kyllä.

Kysymys: Olemme saaneet avustusta useampina vuosina. Vuonna 2021 emme ehtineet hakea avustusta määräaikaan mennessä. Onko näin, että avusta ei voi nyt hakea (vuodelle 2023)?
Vastaus: Jos ei ole hakenut avustusta vuodelle 2022, niin avustusta voi hakea seuraavan kerran vuonna 2023 vuodelle 2024.

Kysymys: Maksatusajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta onko jonkinlaista arviota, milloin avustukset maksetaan?
Vastaus: Ilmoitamme avustusten maksuaikataulusta heti, kun asiasta on tietoa.

Kysymykset koskien kaupunkien avustuksia 2023

Kysymys: Voiko Espoolta erikseen saada tukea, vaikka hyvinvointialueelta ei saisi tukea?
Vastaus: Espoon kaupungille jäävät edelleen esim. kulttuuri- ja liikuntapuolen avustukset. Sote-avustukset käsitellään hyvinvointialueella.

Kysymys: Voiko potilaisjärjestö hakea kulttuuriavustusta, mikäli toiminta on kulttuuritoimintaa?
Vastaus: Kyllä. Kunnat voivat mahdollisesti myöntää kulttuurihyvinvointi-teemaan liittyviä avustuksia. Samaan toimintaan ei kuitenkaan voi hakea avustusta sekä kunnalta että hyvinvointialueelta.

Kysymys: Toimiiko liikunta-avustusten hakeminen Espoossa kuten nyt todettu toiminta-avustuksista vuodelle 2023?
Vastaus: Asia kannattaa tarkastaa avustusta myöntävältä taholta.

Kysymykset koskien vuoden 2024 avustuksia

Kysymys: Onko vielä tässä vaiheessa tietoa, voiko vuodelle 2024 hakea avustusta myös järjestö, joka ei ole rekisteröity Espooseen mutta toimii siellä?
Vastaus: Kriteerit vuoden 2024 avustuksille määritetään myöhemmin. Myöhemmin perustettavan järjestöneuvottelukunnan kautta voi vaikuttaa kriteerien määrittämiseen.

Kysymykset koskien vuodelle 2022 myönnettyjä avustuksia

Kysymys: Onko mahdollista hieman säästää saadusta vuoden 2022 avustuksesta, jotta ensi vuoden toimintaa ei tarvitse supistaa, kun nyt ei voi hakea uutta korotusta? Eli kiristää hieman vyötä vielä loppuvuonna, jotta käyttää loput 2022 avustuksesta ja koko 2023 avustuksen vuonna 2023.
Vastaus: Kyllä näin on aikaisemmin Espoossa saanut tehdä eli alkuvuonna on voinut käyttää edelliseltä vuodelta siirtyvää avustusta. Muiden kuntien osalta kannattaa olla yhteydessä avustuksen myöntäjään ja tarkistaa käytäntö.

Kysymys: Miten raportoidaan vuoden 2022 avustuksen käytöstä?
Vastaus: Aiemmin myönnettyjen avustusten raportoinnista kannattaa kysyä taholta, joka avustuksen on myöntänyt.

Muut kysymykset

Kysymys: Kuka on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhdyshenkilö valmiuden ja varautumisen osalta?
Vastaukset: Tähän liittyen kysymyksiä voi toistaiseksi esittää: sannariikka.gronfors ( a) luvn.fi

Katso myös järjestöjen 26.10.2022 infotilaisuuden materiaalit.

Tilaa HyTe ry:n uutiskirje

Haluatko tietää lisää järjestötoiminnasta Uudellamaalla?