Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestövalmistelujen tilannekatsaus 23.11.2022 ja linkki kyselyyn järjestöneuvottelukunnasta

Maria Tiilikkala, Sannariikka Grönfors Marja Manninen

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen valmistelu alkaa olla loppusuoralla. Projektipäällikkö Sannariikka Grönfors antoi tilannekatsauksen, jossa hän keskittyi järjestövalmisteluihin. HyTe ry:n avoimeen kutsuun oli vastannut noin 30 järjestöaktiivia, jotka kokoontuivat ke 23.11. illalla Kansalaistoiminnankeskukseen Tapiolaan kuulemaan, kysymään ja keskustelemaan.

Grönforsin lisäksi puhumassa oli Maria Tiilikkala, joka toimii tällä hetkellä järjestöyhteistyön koordinaattorina Espoossa ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Grönfors avasi luonnosta hyvinvointialueen organisaatio- ja johtamisrakenteeksi. Järjestöyhteistyötä tekevä ”Yhteistyö, osallisuus ja hyvinvointi” -yksikkö ehdotetaan perustettavaksi suoraan johdon tueksi eli niin sanotusti hyvään positioon. Hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen eli HYTETU-toiminnat olisi luonnoksen mukaan resurssoitu useammalla ihmisellä. Yksikössä toimii myös mm. yhdyspintapäällikkö, järjestöyhteistyön erityissuunnittelija, osallisuuspäällikkö sekä monimuotoisten ja monikielisten palvelujen kehittämispäällikkö. Luonnos täsmentyy vielä loppuvuonna.

Grönfors pohti laatikkomallista organisaatiorakennetta ja olisi toivonut, että malliin olisi saatu keskiöön asukas. Sote-uudistuksen ja uusien hyvinvointialueiden tarkoitus on kuitenkin nimenomaan asukkaiden palvelujen, palveluprosessien ja pärjäämisen parantaminen.

Asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja osallisuuden edistäminen yhteistyössä järjestöjen ja muiden kolmannen sektorin toimijoiden, hyvinvointialueen, kuntien, erikoissairaanhoidon, pelastus+poliisi+puolustusvoimat-yhdistelmän sekä yksityisten toimijoiden kanssa pitäisi saada sujumaan niin, että jatkossa vältetään päällekkäistä työtä ja tuetaan toisia eri asiantuntemuksilla.

Keskustelua heräsi mm. alueen turvallisuudesta sekä miten eri toimijat yhdessä edistävät sitä. Niin ikään pohdittiin erilaisten järjestörakenteiden rooleja ja toimintaa hyvinvointialueella. Länsi-Uudellemaalle on jo muodostettu Vammaisneuvosto, Vanhusneuvosto sekä Nuorisovaltuusto. Niillä on omat lakisääteiset tehtävänsä.

Järjestöneuvottelukunnan tarkoituksesta, tehtävistä ja jäsenistä sekä teemaryhmistä kysytään mielipiteitä – vastaa kyselyyn 5.-23.12.2022 ja vaikuta!

HyTe ry on syksyn aikana osallistanut alueen järjestöjä. Ydinasiana on ollut alueella toimivien järjestöjen etua ajavan ja yhteistyötä edistävän järjestöneuvottelukunnan tarkoitus, rakenne ja sen jäsenten valinta.

Järjestöneuvottelukunnan tulevaisuudesta on tehty kaikille avoin sähköinen kysely, jossa voi kertoa näkemyksensä niin Länsi-Uudenmaan tulevasta järjestöneuvottelukunnasta kuin alueen eriteemaisten ryhmien tarpeesta 5.-23.12.2022. Linkki kyselyyn on tässä – voit vastata suomeksi / du kan svara på svenska / you can answer in English:

KLIKKAA TÄSTÄ KYSELYYN JÄRJESTÖNEUVOTTELUKUNNASTA LÄNSI-UUDENMAAN HYVINVOINTIALUEELLA – VASTAA 23.12.22 MENNESSÄ JA VAIKUTA!

Voit pyytää järjestössäsi jaettavan kyselyn myös sähköpostiisi järjestöasiantuntija Milla Kajanteelta: milla.kajanne@hyte.fi

Tilaisuuden esitysmateriaaleihin pääset tutustumaan tästä linkistä: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestövalmistelujen tilannekatsaus 23.11.2022.

Tilaa HyTe ry:n uutiskirje

Haluatko tietää lisää järjestötoiminnasta Uudellamaalla?