Palvelut ja HAnkkeet
OLKA®-toiminta
OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Vakavan sairastumisen tai vammautumisen kohdatessaan potilas ja tämän läheinen tarvitsevat monenlaista hoitoa ja tukea. OLKA-toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA-toimintaan kuuluvat sairaaloissa sijaitsevat OLKA-pisteet, sairaalavapaaehtoistoiminta sekä Vertaistalo.fi-palvelu ja Toivo®-sovellus. Pääkaupunkiseudulla OLKA-toimintaa toteutetaan HUSin ja HyTe ry:n yhteistyönä.
Tietoa ja tukea sairaaloiden OLKA-pisteiltä
OLKA-pisteet ovat sairaalassa sijaitsevia paikkoja, joille on koostettu tietoa eri järjestöjen ja terveydenhuollon tarjoamista tukimuodoista. Pisteelle voi halutessaan jäädä tutustumaan ja selaamaan vaikkapa järjestöjen jäsenlehtiä ja esitteitä tai juttelemaan OLKAn työntekijän kanssa. Osalla OLKA-pisteistä on tavattavissa myös vertaistukijoita, joiden kanssa voi luottamuksellisesti keskustella sairastumiseen tai vammautumiseen liittyvistä tunteista ja ajatuksista.
Pääkaupunkiseudulla OLKA-pisteitä löytyy seuraavista sairaaloista:
- Meilahti: Kolmiosairaala, Tornisairaala, Siltasairaala, Syöpäkeskus, Uusi lastensairaala
- Espoon sairaala
- Jorvin sairaala
- Peijaksen sairaala
OLKA-pisteillä voi tavata myös järjestöjen työntekijöitä ja vapaaehtoisia teemapäivien merkeissä. Teemapäivien kautta järjestöillä on mahdollisuus tulla esittelemään toimintaansa sairaalaan potilaille, läheisille ja työntekijöille. Teemapäivät ovat usein muutaman tunnin mittaisia, ja ne voi varata itselle sopivaan ajankohtaan.
Lisätietoja teemapäivistä ja niiden varaamisesta: https://q.surveypal.com/Teemapaivakalenteri-ja-ilmoittautuminen-fi-sv-2023/0
Vapaaehtoistoiminta sairaalassa
OLKAn vapaaehtoiset tuovat iloa, tukea ja toivoa sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset toimivat sovituilla yhteistyöosastoilla, OLKA-pisteillä ja sairaaloiden aulatiloissa. Vapaaehtoisen tunnistaa vaaleanvihreästä liivistä, jonka selässä lukee ”vapaaehtoinen”. Vapaaehtoisvuorot ovat pääosin arkisin ja painottuvat päiväaikaan. Joitain tehtäviä on myös mahdollista tehdä iltaisin tai viikonloppuisin.
Vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi vertaistukija, juttukaveri, aula-avustaja ja saattohoidon tukihenkilö. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta, muissa tehtävissä voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Vapaaehtoistoiminnalla ei koskaan korvata ammattilaisten työtä, vaan sen tarkoituksena on tarjota kiireetöntä kohtaamista ja tukea sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen.
Miten pääsen vapaaehtoiseksi?
On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Omasta sairastumisesta tai vammautumisesta tulisi olla kulunut riittävä aika, jotta vapaaehtoinen kokee voivansa tukea muita samassa tilanteessa olevia. Lisäksi edellytämme vapaaehtoisilta…
- vähintään 18 vuoden ikää
- sujuvaa suomen kielen taitoa
- tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset (tai sairastetut taudit)
- vuosittain otettava kausi-influenssarokote sekä täysi koronarokotesarjaa, oma henkilökohtainen rokotusaikataulu huomioiden (2–3 rokotetta).
Kaikki sairaalavapaaehtoiset saavat valmennuksen tehtäväänsä OLKAn kautta. Toiminnassa mukana olevilla vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua lisävalmennuksiin, virkistyksiin ja työnohjaukseen. Lähtiessään mukaan toimintaan vapaaehtoiset haastatellaan ja he allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat vaitioloon ja muihin vapaaehtoistoiminnan sääntöihin.
Toiminnassamme on mukana noin 190 vapaaehtoista ja otamme uusia henkilöitä mukaan ympäri vuoden. Valmennamme vapaaehtoisia neljä kertaa vuodessa.
Kiinnostuitko? Jätä hakemus, niin otamme sinuun yhteyttä! https://hyte.clara.fi/ext/registrations
OLKA vertaistukitoiminnan kehittäjänä
OLKA-toiminta järjestää kaksi kertaa vuodessa Toivo-valmennuksen vertaistukijoille. Valmennus antaa valmiudet toimia vertaistukijana esimerkiksi sairaalassa. Valmennusmalli on kehitetty yhteistyössä eri potilasjärjestöjen kanssa, ja siihen ovat tervetulleita niin aloittelevat kuin kokeneemmatkin vertaistukijat. Valmennuksen rikkautena koetaan usein se, että osallistujilla on hyvin moninaiset ja toisistaan eriävät taustat.
Toivo-vertaistukijavalmennus koostuu neljästä tapaamisesta ja itsenäisistä tehtävistä. Valmennukseen osallistuminen edellyttää aktiivista keskustelua muiden kanssa ja valmiutta käsitellä omaa sairastumis- tai vammautumiskokemusta. Lisätietoja tulevista valmennuksista löydät OLKA-toiminnan kotisivuilta.
OLKA-toimintaa vastaa myös kahden vertaistukiverkkopalvelun ylläpidosta ja koordinoinnista. Vertaistalo.fi-sivusto tarjoaa tietoa vertaistuesta ja vertaistukea järjestävistä yhdistyksistä, ja Toivo-vertaistukisovellus mahdollistaa vertaistukikeskustelun ajasta ja paikasta riippumatta. Lue lisää Vertaistalosta ja Toivo-sovelluksesta.
Lisätietoa OLKA-toiminnasta
OLKA-toimintaa toteutetaan jo 20 alueella eri puolilla Suomea. Valtakunnallisen verkoston toimintaa johtaa pääkaupunkiseudun OLKA (HUS ja HyTe ry). OLKA-verkoston alueelliset toimijat koordinoivat järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa paikallisissa sairaaloissa.
Lisätietoja OLKA-toiminnasta ja paikallisesta sairaalavapaaehtoistoiminnasta löydät osoitteesta www.olkatoiminta.fi.
Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).