OLKA® – Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. OLKA toteutetaan HUSin ja HyTe ry:n yhteistyönä. 

OLKAn vapaaehtoiset tuovat iloa, tukea ja toivoa sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen. Toiminnassamme on mukana noin 190 vapaaehtoista ja otamme uusia henkilöitä mukaan ympäri vuoden. Valmennamme vapaaehtoisia neljä kertaa vuodessa.  

Vapaaehtoiset toimivat sovituilla yhteistyöosastoilla, OLKA-pisteillä ja sairaaloiden aulatiloissa. Vapaaehtoisen tunnistaa vaaleanvihreästä liivistä, jonka selässä lukee ”vapaaehtoinen”. Vapaaehtoisvuorot ovat pääosin arkisin ja painottuvat päiväaikaan. Joitain tehtäviä on myös mahdollista tehdä iltaisin tai viikonloppuisin.  

Vapaaehtoisena OLKAssa

Kaikki sairaalassa toimivat vapaaehtoiset saavat valmennuksen tehtäväänsä ja heidät haastatellaan. Vapaaehtoiset allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat vaitioloon ja muihin vapaaehtoistoiminnan sääntöihin.

Kiinnostuitko? 

Vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi vertaistukija, juttukaveri ja aula-avustaja.

Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Muissa tehtävissä sairaalavapaaehtoisena voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Vapaaehtoistoiminnalla ei korvata ammattilaisten työtä.   

On tärkeää, että sairaalavapaaehtoisena toimivan oma elämäntilanne on tasapainossa. Edellytämme vapaaehtoisilta vähintään 18 vuoden ikää. Vapaaehtoistehtävissä on tarpeen, että vapaaehtoinen pystyy keskustelemaan sujuvasti suomeksi.     

Vapaaehtoisilla tulee olla tuhkarokko- ja vesirokkorokotukset otettuna tai taudit sairastettuna. Lisäksi sairaalassa toimivilta vapaaehtoisilta edellytämme influenssarokotteen ottamista vuosittain sekä täyttä koronarokotesarjaa, oma henkilökohtainen rokotusaikataulu huomioiden (2–3 rokotetta).

Katso kaikki OLKAn vapaaehtoistehtävät

Vertaistukija     

Vertaistuen antaminen sairaalassa.     

Meilahden alueen sairaalat: amputaatiot, hematologiset syövät, lasten diabetes, maksa-, munuais- ja haimasairaudet, rintasyöpä, sydänsairaudet, sydänsiirto, keuhkonsiirto, syöpäsairaudet 

Töölön sairaala: aivokasvain, aivovamma 

Jorvin sairaala: lasten diabetes, sydänsairaudet   

Peijaksen sairaala: eturauhassyöpä, virtsa-avanne 

Aula-avustaja    

Kävijöiden kohtaaminen, opastaminen ja saattaminen sairaalassa.    

Malmin sairaala, Meilahden torni- ja kolmiosairaalat, Jorvin sairaala, Uusi lastensairaala 

Juttukaveri    

Potilaan seurana oleminen.    

Espoon sairaala, Malmin sairaala, Meilahden tornisairaala 

Leikkikaveri     

Lapsipotilaiden seurana oleminen.  

Silmäsairaala 

Saattohoidon tukihenkilö    

Saattohoidossa olevien   potilaiden tukeminen.     

Espoon sairaala (Villa Glims) 

Viimeisimmät uutiset OLKA-toiminnasta

Tilaa HyTe ry:n uutiskirje

Haluatko tietää lisää järjestötoiminnasta Uudellamaalla?