Vuosi 2023 on ollut HyTe ry:n 19. toimintavuosi. HyTe perustettiin vuonna 2004 mahdollistamaan järjestöjen kokoontuminen ja turvaamaan järjestötoimintaa. Mikä on muuttunut vuonna 2023? Säästöt julkisella puolella näyttävät vahvasti kohdistuvan juuri tiloihin, tosin kohteena näyttää olevan julkisen oman toiminnan tilat. Siirtyykö sieltä toimintaa järjestökentälle, jotta hyvä toiminta ei tyrehdy tilapuutokseen? Onnistummeko kehittämään uuden yhteistyömallin tilojen suhteen, yhteiskäyttötilat? Tilausta tälle kehittämiselle olisi, ja osittain olemme aloittaneet yhteiskehitystyön. Tiloja ei kannata kenenkään toimijan pitää tyhjillään.
Järjestökenttä oli ja on kovassa muutospaineessa rahoituksien epävarmuuden jatkuvuuden ja yhteiskunnallisten muutoksien keskellä. Tunnustetusti kansalaisjärjestötoiminta on arvokasta, ja järjestöjen toiminnan on yllettävä yksilötasolle, jotta voimme itse olla ylpeitä omasta toiminnastamme. Tiedottaminen järjestöjen tekemästä toiminnasta vaatii tulevina vuosina resursseja. Päättäjillä pitää olla tietoa järjestöjen merkittävästä roolista kansalaisten rinnalla kulkemisesta, kansalaistoiminnasta ja osallisuuden merkityksestä.
Vuonna 2023 toteutettiin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan uudistus
Järjestöjen arjessa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan uudistus näkyi valmistautumisena muutokseen, jossa koeteltiin epävarmuuden sietokykyä sekä vaadittiin sinnikkyyttä vaikuttamistyössä. Myös julkisella puolella on haettu rooleja: mitä vastuita jäi kunnille, miten Uudellamaalla osaamme ottaa HUS-yhtymän yhteistyön mukaan ja tunnistetaanko HUS:ssa järjestöjen tuottama hyöty riittävällä tasolla.
Järjestöjen mukana oleminen ja niiden palvelujen turvaaminen säädettiin lakiin, ja uudistuksen toimeenpanossa onneksi koettiin jo lakien sisällöt toimintaa ja päätöksiä ohjaaviksi. STEA:n rahoittama Järjestöjen sote-muutostuki-hankekokonaisuus oli rakenne ja tärkeä resurssi, jolla turvattiin järjestöjen lakisääteinen yhteistyö kansalaistoiminnan edellytyksien turvaamiseksi uudistuksessa. Vaikuttamista tarvittiin ja tarvitaan myös tulevaisuudessa. Järjestötoiminnan tunnettuus vaatii myös jatkuvaa tiedottamista ja järjestöjen toiminnan esiin nostamista, mihin järjestöjen on satsattava.
Järjestöjen näkyvyyttä kehitetään erilaisissa hankkeissa. Hyte-palvelukonseptin kehittäminen Väestö ja digitietoviraston ylläpitämän Suomi.fi-palvelutietovarannon kanssa on edistynyt ja nyt odotamme integraation valmistumista vuoden 2023 aikana. Järjestöjen toiminta on hyvä saada näkyviin erilaisille alustoille, ja tässä Lähellä.fi -alusta toimii hyvin, sillä se toimii mm. Suomi.fi-Palvelutietovarannon tietolähteenä.
Yhteistyö tiivistyy valtakunnallisella ja paikallisella tasolla
Ennaltaehkäisevä työ, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tulevaisuuden onnistumisen yksi peruspilari. Kansallisella tasolla Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL:n) Kestävän kasvun ohjelman yhtenä tavoitteena on ennaltaehkäisevän työn vahvistamista palveluohjauksen keinoin ja siten tähän valmistautumista. Järjestökenttä on mukana tässä kehittämistyössä. Kansallisessa Kestävän kasvun hankkeessa (2023–2025) tavoitteena on kehittää yhteisiä työvälineitä ja toimintamalleja, jotka auttavat niin asukkaita kuin ammattilaisia löytämään helpommin matalan kynnyksen hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut ja toiminnan oman hyvinvoinnin ja työnsä tueksi. Monialaisessa kehittämistyössä on mukana toimijoita mm. sosiaali- ja terveydenhuollosta, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluista sekä järjestökentältä.
Osallistuminen sote-uudistusta tukeviin hankkeisiin ohjausryhmätyöskentelyn kautta auttoi muodostamaan kokonaiskäsitystä palvelujärjestelmän muutoksesta. Ohjausryhmissä neuvoteltiin järjestöjen kumppanuuksista Vantaa-Keravan, Länsi-Uudenmaan ja Helsingin hyvinvointialueilla, joilla lisättiin hyvinvointialueiden ohjausryhmien ja sosiaali- ja terveysalan järjestöjen välistä tiedonsiirtoa sote-uudistukseen varautumisessa, valmistautumisessa ja siihen vaikuttamisessa.
Järjestökentän näkökulman esillä pitäminen eri valmistelu- ja suunnitteluryhmissä sai aikaan konkreettisia ehdotuksia, kuten Lähellä.fi-alustan mukaan ottaminen palvelutietovarantoon.
Järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen on kesken, rahoitukset eivät ole vielä selkeitä kaikilla hyvinvointialueilla ja roolit kuntien ja hyvinvointialueiden ovat selkeästi vielä kesken. Lisäksi huolena on vuoden 2027 rahoituksen pienentyminen 100 miljoonalla.
Kokonaisuudessa Uudenmaan näky on kuitenkin selkiytynyt ja tilannekuva on parantunut edellisiin vuosiin, mutta tiedottamisessa ja tiedonjakamisessa pitää löytää uusia keinoja. Järjestöjen on esimerkiksi hyvä osallistua tilaisuuksiin, joissa tietoa on tarjolla. Näin vuorovaikutus lisääntyy ja saamme yhteistä näkyä tulevalle toiminnalle.
Kiitos kaikille muutoksessa mukana olleille
Erityiskiitos työntekijöille, yhdistyksen hallitukselle ja yhteistyökumppaneille ja sidosryhmälle tehdystä työstä! Ilman teitä hommat eivät olisi edistyneet näin vahvasti. Olemme kaikki uuden ääressä ja uudistus tulee vaatimaan laajaa yhteistyötä ja ymmärrystä, miten toiminne yhdessä asukkaan ja asiakkaan parhaaksi. Tämä työ on kesken ja tulee kestämään vuosia.
Kiitokset myös järjestötoiminnan kyselyyn vastanneille. Vastaajia oli suuri määrä järjestöpuolelta sekä muista sidosryhmistä: kunnista, hyvinvointialueilta ja oppilaitoksista. Kyselyssä nousi esille järjestöjen tarve ulkopuoliseen tukeen rahoituksen hakemisessa ja varainhankinnassa, vastanneista 53,7 % nosti tämän esille. Lisäksi tuen yhteistyön kehittämisen kunnan kanssa nosti esille vastanneista 52,2 %. Molemmat vastausprosentit kertovat, kuinka hyvin vastaajat ovat olleet ajan tasalla tulevista haasteista. Erittäin ajankohtaisia asioita, jotka ovat ratkaistavissa määrätietoisella työllä.
Kysyttäessä järjestökentän keskeisistä kehittämiskohteista saimme vastaukseksi:
“Saada ääni kuuluville, saada näkyvyyttä tärkeästä toiminnasta. Myös pienten järjestöjen rooli tulisi huomioida, nyt tilanne on se, että isot varakkaat yhdistyksen ovat äänenkäyttäjiä.”
“Eriarvoisuuden poistaminen. Yhteistyö. Osaaminen. Kuntalaisten tarpeiden selvittely ja tarpeisiin vastaaminen. Koko maa/hyvinvointialue/kunta/järjestökenttä tiedottaminen toiminnasta. Saumaton yhteistyö näiden välillä.”
Katse tulevaan
Tilanne yhteiskunnassa on uusi, ja haasteellinen. Maailmanlaajuisesti yhteiskuntarauhaa on rikottu ja se tuo turvattomuutta, jota on vaikea hälventää. Turvallisuuden tunne on saanut kolhun ja tilanne ei näytä parantuvan. Tämä on yksi syy miksi järjestöt, jotka ylläpitävät kokonaisturvallisuutta, on syytä ottaa erityisen vahvalla tahdolla mukaan yhteiskunnan ja uusien roolien kantamiseen. Tarvitsemme kaikkia tähän tehtävään, jotta toiveikkuus ja tilanteen korjaantuminen on mahdollista.
Sote-muutostuen rahoitus jatkuu alueellisten vastuutahojen ja delegointiavustuksen avulla STEA:n avustuksella. Tämä rahoitus tuo sekä jatkuvuutta että yhteistyömahdollisuuksia myös maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunnan kanssa. Tähän on ehdotettu STEA:n avustusta, joka mahdollistaa työntekijän määräaikaisen palkkaamisen. Tämä mahdollistaa alueellisen tiedon vertailua ja yhteistyötä laajemmin.
Lisäksi saimme avustusehdotuksen uudesta kolmivuotisesta hankkeesta, joka suuntautuu ikäihmisiin. Hankkeen rahoitus tuli erityisen suureen tarpeeseen, ja hanke toteutetaan Länsi-Uudellamaalla, jos ehdotus etenee rahoituspäätökseksi. Huomion arvoista on myös eri hyvinvointialueiden osuus järjestörahoituksissa. Tämä rahoitus tulee olemaan erittäin tärkeää myös alueellisen tuen näkökulmasta. Yhteistyö ja yhteiset asukkaat tarvitsevat pitkäjänteistä yhteistä tahtoa tässä epävakaassa tilanteessa.
Järjestötoiminnan kysely toi myös näkyväksi sen, mihin HyTe ry:n on hyvä keskittyä: luomaan ja ylläpitämään rakenteita julkisen sektorin ja järjestöjen välille sekä vaikuttamistyöhön alueellisella tasolla.
Tulevaisuudessa tulee jatkaa keskittymistä järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyön edistämiseen sekä järjestöjen viestin välittämiseen vaikuttamisen eri tasoille, järjestörahoituksiin vaikuttamiseen kuntatasolla sekä hyvinvointialueilla, myös laajemmin Uudellamaalla ja Suomessa. Toiveena on saada Uudenmaan kokoinen näkemys, jossa hyviä jo olemassa olevia käytäntöjä levitetään ja varmistetaan, ettei jo olemassa oleva rakenne katoa uudistuksen mukana.
Lämmin kiitos kaikille vuodesta 2023!
Marja Manninen
toiminnanjohtaja
HyTe ry
Sinua voisi kiinnostaa myös: