Vertaistukea sairastuneille ja läheisille

OLKA-toiminta

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa.

Sairastuessaan ihminen tarvitsee monenlaista hoitoa ja tukea. Potilasjärjestöjen palvelut ovat tärkeä osa potilaan hoitokokonaisuudessa. OLKA®-toimintaan kuuluvat sairaaloissa sijaitsevat OLKA-pisteet, sairaalavapaaehtoistoiminta sekä Vertaistalo.fi-palvelu ja Toivo®-sovellus.

Vertaistukea voi saada sairaaloiden OLKA-pisteiltä tai osastoilla käyviltä vertaistukijoilta. OLKAn vertaistukijat ovat tehtäväänsä koulutettuja vapaaehtoisia, ja he käyvät osastoilla vapaaehtoisvuoroilla sovitusti. Tapaamista vertaistukijan kanssa voi pyytää myös erikseen sovittuna ajankohtana.

Lisätietoja OLKAn vertaistuesta. 

Vertaistalo.fi

Vertaistalo on verkkopalvelu, joka tarjoaa vertaistukea sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sivusto tarjoaa konkreettisia vinkkejä ja yhteystietoja potilasyhdistysten vertaistukipalveluihin, kokemustarinoita sekä vertaisvideoita.

Vertaistalosta löydät Etsi vertaistukea –hakukoneen, joka listaa vertaistukea tarjoavien kansanterveys- ja potilasyhdistysten yhteystietoja. Hakukoneesta voit löytää sinulle sopivan, vertaistukea tarjoavan yhdistyksen tiedot. Hakukoneessa on jo yli 400 yhdistyksen yhteystiedot eri puolilta Suomea, ja palvelu päivittyy jatkuvasti.

Vertaistalo on osa Terveyskylä-palvelukokonaisuutta, joka tarjoaa tietoa ja tukea kaikille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Julkisen palvelun sisällön ovat tuottaneet erikoissairaanhoidon asiantuntijat yhdessä potilaiden kanssa. Vertaistalon ylläpidosta, sisällöntuotannosta ja kehittämisestä vastaa OLKA, teknisestä toteutuksesta Terveyskylä.

Tutustu Vertaistaloon ja löydä sinulle sopiva vertaistukea tarjoava yhdistys: www.vertaistalo.fi 

Kaksi nuorta naista ottamassa itsestään kuvaa älypuhelimella

Toivo-vertaistukisovellus

Toivo-sovellus on verkkovertaistuen sovellus, jossa on tarjolla tietoa vertaistukea tarjoavista järjestöistä sekä vertaistukijoita. Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla.

Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen. Sovellus ei vaadi käyttäjiltä rekisteröitymistä: pelkkä nimimerkki riittää.

Sovellus on kehitetty kumppanuustoimintana yhdessä OLKA-toiminnan, HUSin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) ja HyTe ry:n välillä. Sovelluksen kehittäjäyrityksenä toimii Mesensei Oy.

Sovellus on ladattavissa maksutta sovelluskaupoista tai käytettävissä selaimella. Lisätietoja sovelluksesta osoitteessa toivosovellus.fi.

Tilaa HyTe ry:n uutiskirje

Haluatko tietää lisää järjestötoiminnasta Uudellamaalla?