Olen kirkkonummelainen Leena Lättilä, geronomiopiskelija. Tein tutkintoon kuuluvan kehittämisen ja johtamisen harjoitteluni HyTe ry:n VESA-toiminnassa. Olen alanvaihtaja yrityspuolelta, halusin uudelleen kouluttautua merkitykselliselle ja ihmisläheiselle alalle. Punnittuani sosionomin ja geronomin välillä valitsin jälkimmäisen, koska koin ikäihmisten asian läheisimmäksi. Valmistun tänä keväänä. Kerron tässä blogikirjoituksessa ajatuksiani ja kokemuksia tästä harjoittelusta.
Geronomi AMK -koulutus sisältää harjoittelujaksoja
Geronomi AMK on ikääntymisen ja vanhustyön asiantuntija. Tämä sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto on kestoltaan 3,5 vuotta. Metropolia Ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijoilla on viisi työharjoittelua, joista viimeinen on aiheeltaan kehittäminen ja johtaminen.
Tähänastiset harjoitteluni ovat kaikki toteutuneet kotikunnassani Kirkkonummella Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen (LUVN) eri toimipisteissä, niin ryhmänohjaus, hoivaharkka, muistipoliklinikka kuin palveluohjaus. Niissä kaikissa olen tutustunut todella mukaviin kollegoihin ja asiakkaisiin. Harjoitteluissa on syntynyt oivalluksia ja teoriat loksahtelevat konkreettisiin konteksteihin. Kehittämisen ja johtamisen harjoittelun 10 viikkoa jaoin kahteen osaan, ensimmäinen oli tammi-helmikuussa LUVNin etäkotihoitoon ja etäpäivätoimintaan liittyvässä kehityshankkeessa, jälkimmäinen oli maaliskuussa HyTe ry:n VESA-hankkeessa (vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi).
Harjoittelun suuntaviivat VESA-tiimissä
Aivan ensin suunnittelimme yhdessä ohjaajani, projektipäällikkö Rina Oksasen kanssa harjoittelun tavoitteet ja sen lopussa arvioimme niiden toteutumista. Harjoitteluun sisältyi pienimuotoinen hanketta hyödyttävä kehittämistehtävä. Heti alussa selvisi, että voisin valita useiden kehitystehtävien välillä tai vaikka tehdä useampia, jos vain rahkeet riittävät. Harjoitteluissa on tärkeintä, että on tarpeeksi mielenkiintoista tekemistä, ja tämä tulisi toteutumaan! Ensin arvioimme, että harjoittelu tapahtuisi pääasiassa etänä, mutta osoittautui, että enemmän oli liikkeellä oloa ja vähemmän etätyöskentelyä. Tämä sopi minulle hyvin, koska etätyöskentelystä minulla oli jo kokemusta niin aiemmissa töissä kuin geronomin monimuoto-opiskeluissani. Osittainen etätyöskentely on mukavaa vaihtelua ja tehokasta, mutta pitkään pelkästään kotoa käsin työskenteleminen aiheuttaa minulle mökkihöperyyden tuntemuksia.
Oivalluksia
Harjoittelun alettua konkretisoitui useita positiivisia asioita. Kehitystehtäväni oli kartoittaa yhteyshenkilöitä, jotka liittyvät vapaaehtoistoimintaan niin LUVNissa kuin alueen kunnissa. Huomasin, että olen aiempien harkkojen ansiosta ehtinyt luomaan hyvät verkostot LUVNin puolella etenkin Kirkkonummen alueella.
Yllätyin siitä, että minulle aiemmin tuntemattomassa järjestömaailmassa, ainakin tässä tiimissä, toimintatapa on hyvin samantyyppinen kuin pienehkössä maahantuontiyrityksessä, jossa olen työskennellyt vuosikymmeniä, eli joustava ja innovatiivinen. Sekin oli samaa, että organisaatio on litteä, esihenkilö on kaikessa mukana, myös ylin johto näkyy, kuuluu ja on helposti kohdattavissa. Tuttua oli myös asiakkaalle lisäarvon luominen ja sidosryhmien eli vapaaehtoisten tyytyväisyyteen panostaminen. Tiimissä kaikki tekivät kaikkea ja omia vahvuuksia pääsi hyödyntämään.
Tavoitteet vain olivat hieman erilaiset: kun yrityksessä tähdätään myynnin kasvattamiseen, nyt tähdättiin niin vapaaehtoisten kuin asiakkaiden määrän kasvattamiseen. Sekin oli erilaista, että kilpailun sijasta järjestöjen kesken panostetaan yhteistyöhön ja verkostoitumiseen, päämäärät ja arvot ovat yhteneväisiä ja kaikille riittää yllin kyllin työsarkaa eli asiakkaita, kunhan heidät vain löytää.
Psykologinen turvallisuus
Minut vastaanotettiin VESA-tiimissä erittäin sydämellisesti ja mielipiteitäni kuunneltiin niin omassa tiimissä kuin HyTe ry:n moninaisissa läsnä- ja Teams-palavereissa, joihin ohjaaja otti minua kiitettävästi mukaan. Johtamisen kurssilla käsiteltyjä teemoja tuli vähän väliä konkreettisesti vastaan, kuten itsensä johtaminen, johtamistyylit, työhyvinvointi, työyhteisötaidot, muutosjohtaminen, perehdytys, kehityskeskustelut, lean ja digijohtaminen.
Näistä haluan nostaa etenkin työhyvinvointiin liittyvän psykologisen turvallisuuden tunteen. Minut kiedottiin kuvaannollisesti lämpimään VESA-vilttiin jo ensimmäisessä tapaamisessa. Tämä ei ole pelkästään mukavaa vaan myös järkevää. Turvallisessa ja pelottomassa ilmapiirissä uskaltaa ottaa sosiaalisia riskejä, mikä edesauttaa uudistumista, tehokkuutta ja oppimista (Työterveyslaitos). Vastaavasti turvallisuuden puute ja siitä johtuva stressi aiheuttaa kapeampaa ajattelua ja joustamattomuutta (Leisti 2025). Kävimme muun muassa tästä havainnostani dialogia ohjaajani ja tiimin kanssa. Kukapa ei kukoistaisi turvallisessa työilmapiirissä.
Summa summarum
Koin olevani VESA-tiimissä mukavuusalueellani. Tästä huolimatta ei ollut vaaraa jäädä vilttiketjuun, siitä mukaansatempaava ohjaaja ja tiimi pitivät huolen. Vaikka on ollut etäpäiviä, niin tehtävää ja uusien ihmisten kohtaamista on riittänyt yllin kyllin. Koulutus- ja muita tilaisuuksia on ollut useina päivinä viikossa ja silloin on vaadittu valppautta, jotta on pysynyt vauhdissa mukana. Myös HyTe ry:n muiden tiimien ja järjestöjen työntekijät ovat olleet kiinnostuneita geronomiudesta sekä kyselleet ja kuunnelleet herkällä korvalla tuoreita terveisiäni koulumaailmasta. Minua jopa pyydettiin kirjoittamaan tämä juttu harjoittelustani.
Lopuksi voin todeta, että olenpahan minäkin koulutettu VESA-vapaaehtoinen. Kännykässäni on VESA-keikkojen ilmoitustaulusovellus HelpingApp, jota esittelen kiinnostuneille. Olen tyyppiä, jolle sopii VESA-konseptin ei-niin-sitova keikkaluonteisuus. Yhteys superkivaan VESA-tiimiin säilyy siis tulevaisuudessakin, ainakin vapaaehtoisena.
Teksti: Leena Lättilä
Lähteet Leisti, Tuomas 2025. Retoriikan kesäkoulu. Turvallisuus – Ymmärryksen mahdollistaja. 21.1.2025. https://www.retoriikankesakoulu.fi/2025/2025/01/21/turvallisuus-ymmarryksen-mahdollistaja/. Viitattu 21.3.2025.
Metropolia. Harjoittelu 5. Kehittäminen ja johtaminen. https://opinto-opas.metropolia.fi/88095/fi/108/425921/3735/0/71268. Viitattu 21.3.2025.
Työterveyslaitos. Pelotta töissä – psykologinen turvallisuus työyhteisössä. https://www.ttl.fi/oppimateriaalit/pelotta-toissa-psykologinen-turvallisuus-tyoyhteisossa. Viitattu 21.3.2025.