Järjestöt tarvitsevat tiloja sote-uudistuksen jälkeenkin

Järjestöt tarvitsevat tiloja sote-uudistuksen jälkeenkin

Ajankohtaista

Koronapandemia kiihdytti digitalisaatiota ja pakotti lähes kaikki organisaatiot omaksumaan nopeassa aikataulussa uudenlaisia työskentelytapoja. Etätyön tekeminen yleistyi jäädäkseen ja tulevaisuudessa työnteko on entistä vähemmän paikkasidonnaista.  

Toimistojen ja tilojen tarve ei ole kuitenkaan kokonaan kadonnut: järjestökentällä tarvitaan edelleen paikkoja, joissa työtovereita, jäseniä ja muita toimintaan osallistuvia voi kohdata kasvokkain. Myös vuoden alussa voimaan astunut sote-uudistus on mahdollisuus luoda uusia organisaatiorajat ylittäviä toimintamalleja ja hyödyntää digitalisaatiota esimerkiksi tilojen hallintaan liittyvissä asioissa. 

Järjestöt tarvitsevat tiloja  

Tilojen yhteis- ja hyötykäytöstä on puhuttu pitkään. Pandemia ohjasi meidät kohti digitalisaatiota, mutta pakotti samalla pohtimaan erilaisten tilojen joustavaa yhteiskäyttöä. Tyhjillään olevat tilat haastavat kuntia, hyvinvointialueita ja järjestöjä pohtimaan teknologian hyödyntämistä tilojen tarjoamisessa myös toimisto- ja työpistetilojen osalta. 

Järjestöt tarvitsevat tiloja toiminnan järjestämiseen. Osallisuuden ja yhteisöllisyyden ollessa entistä tärkeämpiä teemoja tulevaisuudessa, monet pohtivat, miten teknologiaa voisi käyttää niin, että ihmiset osallistuisivat ja kohtaisivat enemmän, myös kasvokkain. Yksi esimerkki tilariippumattomista uusista konsepteista on Digikahvila Lähellä

Organisaatiorajat ylittävä yhteistyö on avain menestykseen. Yksin toimimisesta tulee siirtyä yhteistyöhön ja luoda sellainen kumppaniekosysteemi, jossa hyötyjäosapuolia ovat kaikki: hyvinvointialueet, kaupungit, kunnat, järjestöt, yritykset ja loppuhyötyjinä tilahallinnoijat, tilavaraajat ja tilan käyttäjät. 

Tilapankki.fi yhtenäistää hyvinvointialueiden ja kuntien erilaiset linjaukset tilojen käytössä 

Eräs helppokäyttöinen ja kevyt ratkaisu tilojen yhteiskäytön edistämiseksi on Tilapankki.fi. Se on tilojen varaus- ja maksupalvelujärjestelmä, joka kokoaa lyhytaikaisesti vuokrattavat tilat yhteen paikkaan. Tilapankista löytyy tietoja eri tilojen sopivuudesta erilaisiin käyttötarkoituksiin. Varaaminen on helppoa ja joustavaa sekä tilojen omistajille että niiden tarvitsijoille.  

Tilojen avaaminen yhteis- ja hyötykäyttöön vahvistaa alueen osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kaupungit, hyvinvointialueet, yritykset tai järjestöt voivat palvelun kautta kätevästi vuokrata hallinnoimansa tilan tai luovuttaa sen alueensa asukkaiden ja yhdistysten yleishyödylliseen käyttöön.  

Edulliset ja ilmaiset yhteis- ja hyötykäyttöön avatut tilat avaavat uusia mahdollisuuksia kansalais-, kulttuuri-, liikunta-, järjestö- ja pienyritystoiminnalle. Tilapankki.fi-palvelu nostaa tilojen käyttöastetta, kun tilat ovat tehokkaammassa käytössä – erityisesti varsinaisen käyttöajan ulkopuolisina aikoina. 

Tavoitteenamme on, että mahdollisimman moni kansalaisjärjestö löytää arkiseen toimintaansa tarpeellisia tiloja. Kun ilmaisia tai edullisia tiloja lyhytaikaiseen käyttöön on helposti saatavilla, järjestöjen työntekijät tai vapaaehtoiset voivat keskittyä osallisuutta vahvistavan tai hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan tuottamiseen. Tilan varaaminen ja maksaminen on palvelussa helppoa. 

Tilapankki.fi – hyvinvointialueille, kunnille ja järjestöille 

Hyvinvointialue, kunta tai järjestö voi tilapankki.fi-palvelun verkkokaupassa käytettävien kuponkien avulla tarjota haluamilleen järjestöille (esim. ikäihmisten parissa toimiville järjestöille) tietyn määrän ilmaisia käyttötunteja järjestöä kohti tai tietyn alennusprosentin tilan normaalista hinnasta. Ratkaisun avulla tilahallinnoijat voivat helposti vähentää hukka- tai vähäisellä käytöllä olevien tilojen määrää ja tukea alueensa tai valitsemansa toimialan järjestöjä tasapuolisesti.  

Palvelu helpottaa tilahallinnoijan varaukseen liittyvää hallinnollista työtä. Sähköinen varauskalenteri automatisoi tilavarausten käsittelyä ja vähentää varausten hallintaan liittyvää työmäärää. Verkkokaupparatkaisu poistaa jälkikäteen tehtävän laskutuksen ja siihen liittyvän hallinnollisen työn. Palvelusta saa ajettua raportin, jonka avulla tiloihin tehtyjä varauksia voi seurata.  

Toimijan, jolla on hallussaan tyhjillään tai tyhjäkäytöllä olevia tiloja, joita haluaisi vuokrata tai saattaa yleishyödylliseen käyttöön, on helppo liittyä mukaan! 

I have a dream, totesi hra King. Minun unelmastani muodostui tavoite, johon tarvitsen teitä, hyvät kumppanit. Tavoitteenani on, että Tilapankki.fi-palvelu on yhteinen paikkamme, joka kokoaa tilat yhteen ja samaan paikkaan sekä tarjoaa mahdollisuuden liittyä tilavarausjärjestelmään, jos sellaista ei vielä ole. 

Tilaa uutiskirjeemme

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt: