Lähellä.fi tilannekatsaus syksy 2023

Lähellä.fi-verkkopalvelun tilannekatsaus, syksy 2023 

Ajankohtaista

Reilu vuosi sitten käyttöönotettu Lähellä.fi-verkkopalvelu on saanut jalansijaa koko Suomessa. Elokuussa 2023 palveluun oli rekisteröitynyt jo yli 2000 järjestöä, joista 330 toimii Uudellamaalla. Palveluun on tehty sen olemassaolon ajan yli 5000 toimintailmoitusta. 

Lähellä.fi-palvelun tarkoituksena on tuoda järjestötieto helposti kansalaisten ja heidän palveluohjauksestaan vastaavien asiantuntijoiden saataville. Verkkopalvelu toimii itsessään kattavana hakukoneena, mutta sen lisäksi sinne syötettyä dataa voidaan hyödyntää myös muissa digitaalisissa palveluissa. Pian palvelu on käytössä myös ruotsiksi. 

Tekniset ratkaisut jakavat järjestötietoa monikanavaisesti 

Vuoden 2023 aikana Lähellä.fi:n taustalla oleva valtakunnallinen Lähellä.fi-verkosto on edistänyt erilaisia teknisiä ratkaisuja järjestötiedon jakelemiseksi erilaisille nettiisivuille ja muihin digitaalisiin kanaviin. 

Viime talvena käynnistynyt yhteistyö Suomi.fi-Palvelutietovarannon kanssa jatkuu, ja suunnitteilla oleva integraatio valmistuu tänä syksynä. Järjestelmäintegraation suunnittelu on pitänyt sisällään tietokenttien yhteensovittamista ja kehittämistä erityisesti järjestönäkökulma huomioiden. Järjestötietojen syöttöön on tulossa Lähellä.fi-palvelussa pieniä muutoksia, kuten että jatkossa toimintailmoitukseen voi valita enintään kaksi (2) teemaa ja toiminnan tyypiksi valitaan yksi (1) vaihtoehto. Muutoksia on tulossa myös organisaation tietoihin: jatkossa toimialoja on enintään kaksi (2). Oman organisaation tiedot ja ilmoitukset on hyvä käydä tarkistamassa ja päivittämässä syksyn aikana. Tästä on tulossa myös tarkempia ohjeita lähempänä integraation käyttöönottoa. 

Lähellä.fi-leijukkeet tarjoavat kevyen ja helppokäyttöisen ratkaisun tiedonjakoon. Niiden avulla palveluun syötetty tieto voidaan tuoda osaksi mitä tahansa nettisivua. Järjestöt voivat hyödyntää ratkaisua omilla nettisivuillaan, ja tällä hetkellä käynnissä on mm. yhteistyö Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa, minkä myötä leijukkeita otetaan käyttöön myös heidän nettisivuillaan. Näin tieto järjestöjen toiminnasta tulee entistä paremmin alueen asukkaiden saataville.  

Lähellä.fi on rakentanut rajapintoja myös erilaisiin tapahtumakalentereihin. Tiedot ovat tuotavissa niiden kautta esimerkiksi kuntien tapahtumakalentereihin. Tämä mahdollisuus on tällä hetkellä käytössä niiden kuntien kalentereissa, jotka on rakennettu Eventz-työkalulla. Kalenterin tilannut organisaatio päättää itse, haluaako se hyödyntää Lähellä.fi:stä saatavaa tietoa omassa kalenterissaan. 

Yhteistyötä, koulutuksia ja viestintää 

Lähellä.fi:n myötä on käynnistynyt monia hedelmällisiä yhteistyökuvioita eri järjestöjen, teemaverkostojen ja viranomaisten välillä. Kuluneen vuoden aikana olemme pitäneet useita infotilaisuuksia yhdessä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen, Kauniaisten ja Espoon kaupungin ja erilaisten teemaverkostojen kanssa. Olemme vierailleet mm. Taitaja23-tapahtumassa Espoossa kertomassa ammattikoulujen opiskelijoille ja opettajille Lähellä.fi-palvelusta ja järjestöjen toiminnasta.  

Olemme käyneet vierailemassa myös Hyvinkään yhdistysten koulutustilaisuudessa ja välittäneet tietoa Keski-Uudenmaan yhdistysverkoston viestintäkanavissa. Tänä kesänä olemme käynnistäneet yhteistyön mm. Selkäliiton ja EMY ry:n kanssa. 

Järjestöjen toiminnan näkyväksi tekeminen yhdessä muiden kanssa on Lähellä.fi-hankkeen tärkein ja mukavin tehtävä. Haluaisitko sinä olla mukana välittämässä tietoa tai järjestää sidosryhmillesi koulutustilaisuuden? Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan, mitä voisimme yhdessä tehdä. 

Tilaa uutiskirjeemme

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt: