Oletko jo kokeillut tekoälyä? Oletko huomannut, miten hyvä apulainen tekoäly on toimintailmoituksen laatijalle?
Tekoäly on hyvä apulainen moneen tehtävään. Oman kokemukseni mukaan sitä voi hyödyntää sujuvasti monenlaisissa markkinoinnin ja viestinnän tehtävissä: ideoinnissa ja suunnittelussa, erilaisten tekstien ja kuvien laatimisessa, aineistojen analysoinnissa ja niin edelleen.
Eräs helppo käyttökohde tekoälylle on yhdistyksen toimintailmoituksen laatiminen. Tässä blogissa kerron muutamasta maksuttomasta tekoälyohjelmasta sekä annan vinkkejä promptaamiseen, eli tekoälyn ohjeistamiseen.
Mitä on hyvä tietää ennen tekoälykokeilun aloittamista?
ChatGPT tuntui olevan jossain vaiheessa synonyymi tekoälylle, mutta on hyvä tiedostaa, että on olemassa muitakin tekstituotantoon sopivia sovelluksia. Tekoälysovelluksia kannattaakin kokeilla rohkeasti ja vertailla, millaisia eroja niiden tuotoksissa on. Oman kokemukseni mukaan ChatGPT sopii hyvin luovaan irrotteluun, mutta sillä on tapana joskus hieman hallusinoida, eli keksiä asioita. Sen tuotokset kannattaa siis tarkistaa erityisen huolellisesti faktojen osalta. Copilot taas sopii mielestäni paremmin asiatekstien laatimiseen. Lisäksi kannattaa kokeilla Google Geminiä.
Rohkean kokeilun rinnalla on hyvä muistaa, että tekoälylle ei pidä syöttää luottamuksellisia tietoja. Etenkin tekoälyohjelmien maksuttomat versiot käyttävät sinne syötettyjä tietoja tekoälyn kouluttamiseen, jolloin luottamuksellinen tieto saattaa päätyä jonkun muun osapuolen katsottavaksi.
Tekoäly toimii promptien eli kehotteiden avulla
Jokainen, joka kirjoittaa työssään, kohtaa varmasti niin sanotun kirjoitusjumin – tilanteen, jossa ei keksi mitään kirjoitettavaa. Tai sitten tekstiä ehkä syntyy, mutta se ei tunnu laadukkaalta eikä ole innostavaa. Näissä tilanteissa tekoäly voi auttaa sinua pääsemään eteenpäin.
Tekoäly toimii niin sanottujen promptien eli kehotteiden avulla. Promptilla tarkoitetaan tekstiä, jolla käyttäjä pyytää tekoälyä tekemään jotakin. Mitä yksityiskohtaisemmin ja paremmin osaat tekoälylle kertoa, mitä siltä haluat, sitä paremman lopputuloksen saat. Faktojen lisäksi voit antaa tekoälylle ohjeita vaikkapa tekstin tyyliin, sävyyn tai tunnetilaan liittyen. Voit pyytää tekoälyä tuottamaan tekstin sopivaksi johonkin tiettyyn kanavaan, esimerkiksi sosiaaliseen mediaan, tai jollekin tietylle kohderyhmälle.
Tässä muutama prompti-esimerkki, joiden avulla voit kokeilla, millaisia toimintailmoituksia tekoäly voi sinulle laatia:
”Olen vertaistukikoordinaattori ja olen järjestämässä vertaistukiryhmää syöpään sairastuneille. Ryhmä järjestetään maanantaisin 5.5. – 31.1.2025 klo 18-19 Tapiolan Kansalaistoiminnankeskuksessa. Tapaamisissa jaetaan kokemuksia sekä kuullaan syöpäyhdistysten toiminnasta, Kirjoita minulle empaattinen toimintailmoitus, joka rohkaisee ujoimmatkin mukaan.”
”Liikuntaseuramme täyttää 20 vuotta ja järjestämme juhlavuoden kunniaksi avointen ovien päivän 15.4. klo 9-18 Tapiolan Tuulimäessä. Vieraat pääsevät kokeilemaan eri lajeja jousiammunnasta kuntosaliin. Paikalle ovat tervetulleita kaikenikäiset ja -kuntoiset. Laadi toimintailmoitus, joka innostaa kaikki mukaan.”
Kun tekoäly on luonnostellut sinulle tekstin, se kysyy lisätietoja, joiden avulla tekstiä voi vielä täydentää.
Toinen kätevä tapa käyttää tekoälyä on pyytää sitä parantelemaan tekstiä. Syötä teksti tekoälylle ja pyydä sitä vaikkapa korjaamaan kielioppivirheet tai muokkaamaan tekstin tyyliä innostavaksi, viralliseksi tai mitä milloinkin tarvitaan.
Pari vinkkiä omien tekoälytaitojen kehittämiseksi
Omat parhaat promptit kannattaa ottaa talteen, niin pääset jatkossa helpommalla, kun voit räätälöidä onnistunutta promptiasi uutta käyttötarkoitusta varten. Aiemmista prompteista voi myös oppia lisää: millainen prompti toimi ja millainen ei. Millaisilla muutoksilla lopputulos oli parempi?
Jos haluat oppia tekoälystä lisää, suosittelen sinua osallistumaan Uudenmaan järjestöille suunnattuihin SaavutaÄly-hankkeen tietoiskuihin. Niistä löydät tietoa täältä: https://saavuta-aly.laurea.fi/tietoiskut/

Myra Magnusson
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö,
Lähellä.fi -palvelu
+358 50 554 4007
myra.magnusson@hyte.fi