Toivo vertaistuen digitalisoinnin tukena

Toivo vertaistuen digitalisoinnin tukena 

Ajankohtaista

Toivo-vertaistukisovellus on herättänyt järjestökentällä laajaa kiinnostusta: tammikuussa 2023 sovelluksesta löytyy jo yli 40 eri toimijaa ja lähes 130 vertaistukijaa. 

Niin vapaaehtoisvoimin toimivat paikallisyhdistykset kuin valtakunnalliset liitotkin ovat lähteneet mukaan Toivo-sovellukseen innokkaasti. Vertaistukisovellukselle on selkeästi ollut tilausta, ja moni yhteistyökumppani onkin kertonut, että alusta tuntuu nykyaikaiselta ja kaivatulta toimintamuodolta. Sovelluksen kautta on mahdollista hakea vertaistukea täysin nimettömästi tietoturvallisessa ympäristössä, joka ei ole sidottu aikaan tai paikkaan. 

Helppoa yksilövertaistuen tarjoamista sitä tarvitsevalle.” – Toivossa mukana olevan järjestön työntekijä 

Toivo-sovelluksen vertaistuki perustuu kahdenkeskisiin keskusteluihin, joita käydään chat-viesteillä tai puheluilla. Sovellus hoitaa viestien ja soittojen yhdistämisen, joten tuenhakijan ja vertaistukijan ei tarvitse jakaa toisilleen henkilökohtaisia yhteystietojaan. Sovellus on ladattavissa maksutta Google Playsta tai App Storesta. Sovelluksen koordinaatiosta ja ylläpidosta vastaa pääkaupunkiseudun OLKA-toiminta, yhdessä sovelluksen kehittäjäyritys Mesensei Oy:n kanssa. 

Yhdessä kehittäen 

Eri järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on kuulunut Toivo-sovelluksen kehittämiseen alusta saakka. Sovelluksen pilottivaihe toteutettiin vuonna 2021, jolloin sekä sovelluksen teknistä toteutusta että vapaaehtoisten ja järjestöjen mukaantuloprosessia testattiin ja kehitettiin. Pilottivaiheessa olivat mukana 22q11 Finland, Hengitysliitto, Leijonaemot, Liikehäiriösairauksien liitto, Suomen Sydänliitto ja Syöpäjärjestöt. Tarkoituksena on luoda sovelluksesta eri järjestöjen yhteinen alusta, jonka ylläpidosta ja käytännön järjestelyistä OLKA huolehtii – aivan kuten sairaalassakin toteutettavassa OLKA-toiminnassa. 

OLKA-toiminta huolehtii siitä, että jokainen vertaistukisovelluksen vapaaehtoinen saa opastuksen sovelluksen käyttöön ja että hänellä on riittävät valmiudet toimia vertaistukijana. Vapaaehtoiset edustavat sovelluksessa omaa taustajärjestöään, ja myös työnohjaus, vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin tuki tai muut vapaaehtoisia kannattelevat toimet tulevat taustajärjestöstä. 

”– kun lähdin mukaan, niin koin yllättävänä sen, että miten hienosti ylläpitotiimi toimi ja opetti sovelluksen käyttöä. Jotenkin humaanilla tavalla. Alusta saakka kaikki oli tosi selkeää vähän ennakkoluuloisellekin.” – Toivossa mukana olevan järjestön vapaaehtoinen 

”Mahtavaa, kun voi kontaktoitua vertaisten kanssa yli diagnoosi- ja järjestörajojen.” – Toivossa mukana olevan järjestön vapaaehtoinen 

Helpotusta vertaistuen välittämiseen 

Toivo-sovelluksen perusajatus on, että tukea kaipaava ihminen voi hakea sovelluksesta itselleen sopivan vertaistukijan ja lähettää tälle viestin. Käytännössä tämä tarkoittaa monessa järjestössä sitä, että vertaistukea välittävä työntekijä voi suunnata työpanostaan esimerkiksi vapaaehtoisten tukemiseen ja kouluttamiseen, kun ihmisten yhdistäminen sopiviksi vertaistukija-tuettava-pareiksi vähenee. 

Toivo tarjoaa vaihtoehtoisen ratkaisun myös niille järjestöille, joiden vertaistukijoiden yhteystiedot ovat vapaasti tarkasteltavissa esimerkiksi järjestön kotisivuilla. Vertaistukijan ei tarvitse antaa henkilökohtaisia yhteystietojaan yleiseen jakoon, vaan hän saa ilmoituksen uudesta yhteydenotosta Toivon kautta, samaan tapaan kuin missä tahansa pikaviestipalvelussa. 

”– itse koen [Toivo-sovelluksen] helpottaneen yksilövertaistoiminnan koordinointityötä.” – Toivossa mukana olevan järjestön työntekijä 

Kiinnostuitko toiminnasta? Toivo-sovelluksen ylläpidon tavoitat sähköpostitse osoitteesta toivo@olkatoiminta.fi. Autamme mieluusti sovellukseen liittyvissä kysymyksissä! 

Toivo-sovellukseen voit tutustua lataamalla maksuttoman sovelluksen puhelimesi sovelluskaupasta tai osoitteessa toivosovellus.fi. Älä jää yksin – vertaistukea on tarjolla. 

Kirjoittanut: Elina Heino, vertaistukipalveluiden suunnittelija, OLKA / HyTe ry 

Lainaukset: Mesensei Oy:n toteuttamat haastattelut 9/2022 ja OLKAn palautekysely Toivon järjestöille vuodesta 2022. 

Tilaa uutiskirjeemme

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt: