Espoon saaristopäivä 2023

Espoon saaristopäivä kokosi Isoon Vasikkasaareen yli 700 vierailijaa

Ajankohtaista

Espoon kaupungin liikuntapalvelut ja HyTe ry järjestivät 7.6. kaikille espoolaisille avoimen saaristopäivän Isossa Vasikkasaaressa. Saariston reittiveneliikenne Isoon Vasikkasaareen oli saaristopäivänä maksuton aamuyhdeksästä iltakuuteen saakka. Mukaan pääsi kolmesta venesatamasta: Suomenojalta, Nokkalasta ja Haukilahdesta. M/S Gäddan kapteeni Martin Fridman kertoo, että Ison Vasikkasaaren reiteillä oli saaristopäivänä yhteensä huikeat 713 matkustajaa.

Tapahtumaa suosi upea sää ja paikalle saapui runsaasti senioreja, järjestöaktiiveja ja muita kaupunkilaisia. Myös koululaiset ja maahanmuuttajaperheet löysivät paikalle. Tunnelma oli iloinen, yhteisöllinen ja kesäisen rento. Tarjolla oli saunomista, vapaata oleskelua, järjestötoimintaan tutustumista sekä monenlaista vapaaehtoista liikunnallista ohjelmaa. Eväitä nautittiin ja kitaralla säestetty yhteislaulu raikui nurmikentän viereisillä grillikatoksilla. Moni esitteli kykyjään lausumalla runoja, soittamalla harmonikkaa ja laulamalla.

Espoo Liikkuu liikutti

Espoon liikuntapalvelut vastasi liikunnallisen ohjelman suunnittelusta ja vetämisestä. Saaristopäivän kokonaissuunnittelusta vastasivat Espoon liikuntapalveluiden suunnittelijat Esa Yletyinen ja Elina ”Ella” Räsänen sekä HyTe ry:n suunnittelija Miikka Pääkkö yhdessä.

Liikunnanohjaajat pitivät espoolaiset liikkeellä koko tapahtuman ajan. Päivän mittaan pidettiin useita yhteisjumppatuokioita musiikin tahdittamana. Saarikävijöitä, etenkin ensikertalaisia varten, järjestettiin kaksi ohjattua saaren ympärikävelyä. Lenkillä saattoi tarkkailla tulevan mustikkasadon valmistumista ja runsautta, nauttia kielojen huumaavasta tuoksusta ja rohkeimmat kapusivat saaren keskiosan näkötorniin.

Nurmikentän laidalle oli tuotu monenlaista pihapelivälineistöä mölkky-peliä unohtamatta. Saarella sijaitsee myös frisbeegolf-rata ja sitä varten sai lainata kiekkoja. Lapset pelasivat jalkapalloa ja hyödynsivät temppurataa. Kentän toisen pään laadukkaan ulkokuntosalin käyttöön sai opastusta keskipäivällä ja se olikin ahkerassa käytössä koko päivän.

Järjestöväki joukolla mukana

Paikalla oli runsaasti järjestöissä aktiivisesti toimivia espoolaisia. Yksi heistä, Marja-Liisa Heinonen, toimii vapaaehtoisena Keikka-avussa, joka välittää apua yli 65-vuotiaille espoolaisille ikäihmisille. Marja-Liisa nautti iloisesta ilmapiiristä ja hänelle saaristopäivä oli myös hyvä tilaisuus tavata tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin.  Hän kokee, että vapaaehtoistyön myötä elämään on tullut monenlaista sisältöä ja merkityksellisyyttä.

”Tällainen tapahtuma osoittaa arvostusta vapaaehtoisia ja yleisesti vapaaehtoistyötä kohtaan.”

Hyvillä mielin tapahtumasta poistui myös espoolainen Anse Rajala. Ansen oli innostanut osallistumaan ja lähtemään liikkeelle Eläkeliiton lähettämä info ja Länsiväylän menoinfo. Espoon saaristo ihastutti kauneudellaan ja kokenutta suunnistajaa myös samoilu Isossa Vasikkasaaressa kiinnosti. Reittivenettä Anse hyödynsi nyt ensimmäistä kertaa, mutta saaristopäivän hän ottaa ensi vuonna uusiksi ja silloin eväänä on muutakin kuin vesipullo.

Yhdessä tehden ja toimien

Espoon saaristopäivän taustalla on Espoon kaupungin liikuntapalveluiden Seniorit liikkeelle -tapahtuman ja HyTe ry:n vuotuisen järjestöjen virkistyspäivän yhdistyminen. Uusi, kaikille avoin tapahtuma kutsui kaikki espoolaiset ikään ja kuntoon katsomatta liikkumaan, ulkoilemaan ja nauttimaan hyvästä seurasta. 

HyTe ry:n puolelta tapahtumavastaavana toiminut suunnittelija ja ex-jalkapalloilija Miikka Pääkkö toteaa päivän onnistuneen mainiosti. Pääkön mukaan Espoon saaristopäivässä kiteytyy erinomaisesti kaupungin, järjestöjen ja viranomaisten yhteistyön voima. Kunkin toimijan resurssit valjastetaan toimimaan yhteisen tavoitteen hyväksi ja tulos on enemmän kuin osiensa summa. Pääkkö iloitsee, että on voinut antaa oman monivuotisen kokemuksensa saaripäivän järjestämisessä. Hänellä on myös oma sisäinen motivaatio:

”Mulle on tärkeää, että ihmiset nauttivat ulkoilusta ja liikkumisesta sekä haluavat pitää kunnostaan ja toimintakyvystään huolta”, hän toteaa.

Espoon liikuntajohtaja Martti Merra on samoilla linjoilla. Päivä oli hänen mukaansa onnistunut esimerkki kumppanuudesta.

“On tärkeää tehdä asioita yhdessä kaupungin, seurojen ja järjestöjen kanssa. Yhteinen ponnistus saa ihmiset liikkeelle, nauttimaan liikkumisesta ja luonnosta.”

Merra haluaa jatkaa tällä samalla tiellä myös tulevaisuudessa. Tulevinakin vuosina kokoonnutaan yhdessä Isoon Vasikkasaareen ulkoilemaan ja liikkumaan.

Espoon saaristopäivä 2023
Espoon saaristopäivä 2023

Teksti: Vivi Paljakka
Kuvat: Jukka Jaakola

Tilaa uutiskirjeemme

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt: