Järjestöjen palvelut Lähellä.fi-palvelusta Palvelutietovarantoon – Palvelut jatkossa helpommin kuntien ja hyvinvointialueiden verkkosivuille

Järjestöjen palvelut Lähellä.fi-palvelusta Palvelutietovarantoon – Palvelut jatkossa helpommin kuntien ja hyvinvointialueiden verkkosivuille

Ajankohtaista

Suomessa toimii 11 000 terveys- ja sosiaalialan järjestöä. Lisäksi liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajan järjestöt järjestävät ihmisten hyvinvointia tukevia palveluita ja toimintaa. Järjestöjen tarjonta täydentää hyvinvointialueiden ja kuntien tarjontaa. Esimerkiksi moni vanhus saa järjestöiltä apua, joka torjuu yksinäisyyttä ja tukee omatoimista asumista kotona.  

Tieto järjestöistä ja niiden tarjonnasta on tällä hetkellä hajallaan. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) ja Lähellä.fi-verkosto ovat aloittaneet yhteistyön, jonka tavoitteena on saada järjestötieto kerättyä Suomi.fi-palvelutietovarantoon (PTV), josta tiedot voidaan noutaa esimerkiksi hyvinvointialueiden verkkopalveluihin. Näin kansalaiset ja heidän palveluohjauksestaan vastaavat viranomaiset löytäisivät järjestöjen tarjonnan helposti ja kattavasti. 

”Digi- ja väestötietovirasto ylläpitää Palvelutietovarantoa, jonne viranomaiset, yritykset ja yhteisöt kuvaavat palvelunsa. Osa järjestöistä voi kuvata tiedot suoraan sinne. Moni pienempi järjestö, joka järjestää vaikuttavaa mutta lyhytkestoista toimintaa, kaipaa kevyempää ratkaisua tietojen syöttämiseen ja hallinnointiin. Lähellä.fi-verkkopalvelu sopii erinomaisesti tähän tarkoitukseen”, sanoo kehityspäällikkö Jussi Sorsimo HyTe ry:stä. 

“Yhteistyön myötä järjestöjen palvelutiedot saadaan laajemmin käyttöön. Palvelutietovarannosta esimerkiksi Suomi.fi-verkkopalvelu, Omaperhe.fi tai mikä tahansa muu palvelu voi hakea kattavat tiedot järjestöjen tarjonnasta”, sanoo PTV:n palvelun omistaja Terhi Tuokkola Digi- ja väestötietovirastosta. 

Digi- ja väestötietoviraston ja Lähellä.fi-verkoston yhteistyö on käynnistynyt muutostarpeiden kartoituksella loppuvuodesta 2022. Tavoitteena on saada aikaan tekninen integraatio, jonka myötä lähellä.fi-verkkopalveluun syötetyt tiedot siirtyvät rajapinnan kautta suoraan Palvelutietovarantoon. Sieltä toimijat voivat hakea tietoja rajapinnan kautta omiin palveluihinsa. Integraation toteutusaikataulu tarkentuu alkuvuodesta 2023. Suunniteltu integraatio on yhdensuuntainen, eli tiedot eivät kulje PTV:stä Lähellä.fi:hin.  

Kun integraatio on toteutettu, järjestöt voivat valita, syöttävätkö tietonsa PTV:hen Lähellä.fi:n vai PTV:n käyttöliittymän kautta. Suositeltavaa kuitenkin olisi, että suuremmat järjestöt, joilla on resursseja kuvata palvelut kattavammin, kuvaisivat ne PTV:hen ja muut järjestöt Lähellä.fi:hin.  

Lisätietoja: 

Jussi Sorsimo 
kehityspäällikkö 
HyTe ry, lähellä.fi-verkosto 
puh. +358 (0)400 561 040 
sähköposti: jussi.sorsimo@hyte.fi 

Terhi Tuokkola 
Kehityspäällikkö, PTV:n palvelun omistaja 
Digi- ja väestötietovirasto 
puh. +358 295 535 097 
sähköposti: terhi.tuokkola@dvv.fi 

Mikä Lähellä.fi? 

Lähellä.fi on valtakunnallinen järjestötietopalvelu, josta kansalaiset löytävät tietoa järjestöistä ja niiden tarjoamista palveluista. Palvelun toteutuksesta vastaa 15 alueellista järjestötoimijaa. Uudellamaalla palvelusta vastaa HyTe ry. Palvelussa ilmoittaminen on järjestöille maksutonta. 

 
Mikä on Palvelutietovaranto?   

Suomi.fi-palvelutietovaranto on palvelu, johon julkishallinnon organisaatiot, järjestöt ja yritykset kuvaavat palvelunsa ja niiden asiointikanavat. Tiedot ovat avoimen rajapinnan kautta vapaasti kenen tahansa hyödynnettävissä. Palvelun tuottaa Digi- ja väestötietovirasto ja sen käyttö on maksutonta. 

Lisätietoja Palvelutietovarannosta Palveluhallinta-sivustolla 

Tilaa uutiskirjeemme

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt: