Vapaaehtoiseksi ikäihmiselle Lohjalla?

Kultaakin kalliimpi turvaa tuova Keikka-apu

Ajankohtaista

HyTe ry:n ja Espoon kaupungin vapaaehtoistoiminnan koordinointi liitettiin yhteiseksi VESA-toiminnaksi vuonna 2021. VESA tulee sanoista vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi.

VESA tekee töitä ikäihmisten elämänlaadun kohentamiseksi ja arkisen turvallisuudentunteen parantamiseksi. Mahdollistamme aktiivisen ja osallistuvan arjen myös silloin, kun asukas ei enää itse pysty tai uskalla lähteä itsenäisesti ulkoilemaan, käymään kaupassa tai asioilla. Autamme myös kodin pienissä teknisissä pulmissa ja tuemme tietoteknisten laitteiden käytön kanssa. Yhteiskunnallisesti merkittävä vapaaehtoistoiminnan muotomme on vapaaehtoisen saattajan tarjoaminen terveyspalveluihin esimerkiksi hammaslääkäriin tai sairaalassa tehtäviin hoitoihin. On turvallisempi olo lähteä ulkoilemaan tai asioille kahdestaan.  

Ennaltaehkäisevä ja etsivä työote on läsnä vapaaehtoistoiminnassamme. Toimimme Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kehityskumppanina. Vapaaehtoisina toimivat aktiivit, usein itsekin jo eläköityneet, saavat hekin mahdollisuuden auttaa, ”hyötyharrastaa” ja saada merkityksellistä tekemistä ja uutta sisältöä elämäänsä. Espoon kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kanssa teemme yhteistyötä erilaisten koulutusten ja tapahtumien äärellä sekä ohjausryhmätyöskentelyssä. Sisältöä ja väriä toimintaamme tuo moninainen järjestöyhteistyö mm. mielenterveys- ja muistiasioiden äärellä.  

VESA-tiimissä on kolme jäsentä, ja VESA-toiminta luotiin vuonna 2021 yhdistämällä Espoon kaupungin ikäihmisten vapaaehtoispalvelut HyTe ry:n Keikka-avun kanssa. Keikka-apua HyTe ry:ssä on ylläpidetty jo vuodesta 2011 lähtien. Kuluvan vuoden tilastot ovat vielä muodostumassa, joten keikkatoimintaa kuvaavia lukuja saadaan vuodelta 2022 – 180 ikäihmisen luo tehtiin vuoden aikana yhteensä 1730 keikkaa 85 aktiivisen vapaaehtoisen toimesta. Asiakkaiden keski-ikä oli vuonna 2022 81-vuotta (2021 keski-ikä oli 82v). Keskimäärin yksi keikka kesti noin kaksi tuntia. Tämän ajan vapaaehtoisemme tekevät pyyteettömästi ilman mitään korvauksia.  

Apua tietoteknisistä pulmista asiointiin

Espoolainen 83-vuotias asiakkaamme, tässä artikkelissa kutsumanimellä Mummu tuli palveluidemme piiriin vuonna 2019, kun hän tarvitsi apua Mac-tietokoneensa ja sähköpostin kanssa. Tietoteknistä pulmaa ratkaisemaan lähti samassa kuussa aloittanut ja vieläkin aktiivisesti ikäihmisten luona tietoteknisiä pulmia ratkova herra. Asiakas on saanut apua erilaisissa kodin teknisissä pulmissa vapaaehtoisiltamme. Tänä vuonna hän otti keikka-apuun yhteyttä saadakseen ulkoilu- ja juttuseuraa. Mummu oli saanut Espoon kulttuuritoimen kanssa yhdessä toteutetun VESA:n pääsiäistervehdyksen ja löytänyt sitä kautta taas yhteyden vapaaehtoisiimme. Ulkoiluseura saatiinkin kreivin aikaan, kun hän joutui isoon syöpäleikkaukseen HUS:iin. Mummun toipuminen on edennyt vapaaehtoisen avuin hienosti. Vapaaehtoisen seura ja henkinen tuki om luonut turvallisuuden tunnetta.  

Asiakkaamme on tehnyt elämäntyönsä naisten hyvinvoinnin ja terveyden alalla. Perussairautena hänellä on nivelrikko, jonka vuoksi säännöllinen liikkuminen on hyvin tärkeää. Hän on äärimmäisen kiitollinen onnistuneesta syöpäleikkauksesta ja haluaa heti haastattelun alkuun välittää kiitokset HUSin syöpäosaston henkilökunnalle ja Suvi-kirurgille. Välitämme mielellämme kiitokset maailman huippuyksikölle Helsinkiin! 

83-vuotias asiakkaamme asuu yksin Haukilahdessa, ja hänen lähimmät omaisensa asuvat ulkomailla. Hän ei saa kotihoidon tukia tai apuja kotiinsa. Ottaessaan Keikka-apuun yhteyttä ulkoilukaveria kysyäkseen, ei iso syöpäleikkaus ollut vielä tiedossa.  

Yhdessä ulkoilu tukee liikuntakykyä

”Olikin aikamoinen onnen kantamoinen, että sain vapaaehtoisen apuja juuri nyt, kun sitä eniten tarvitsin…kun minä ajattelin, että minulla saattaa tulla vähän enemmänkin ongelmia. Olemme vapaaehtoisen kanssa käyneet kaupassa hakemassa jotain pientä ja ulkona kävelemässä. Ilman vapaaehtoisen seuraa ulkoiluretkillä olisi liikuntakykyni kärsinyt pahasti”, Mummu sanoo. 

”Minä korostaisin, että kuinka tärkeää se on leikkauksen jälkeen päästä turvallisesti kävelemään vapaaehtoisen kanssa. Silloin ei tule tunnetta, että mitä jos minä nyt kopsahdan ulkona huonossa kunnossa leikkauksen jälkeen. On ollut tärkeää saada kaupasta pientä tarvittavaa, mitä juuri silloin tarvitsee ja käydä apteekissa hakemassa kipulääkkeitä. Olisi ollut helppo jäädä sisälle ja tuntea itsensä turvattomaksi ja kyvyttömäksi lähteä ulos kotoa. Ilman vapaaehtoista en olisi saanut leikkauksen jälkeen tarvittavia lääkkeitäkään.” 

Mummu vielä nostaa esille, että verrattuna aikataulun mukaan liikkuvaan ammattiapuun, vapaaehtoisella on aikaa pysähtyä, kohdata ja jutella elämästä. Hän on aikaisemmin ollut seitsemän vuotta miehensä omaishoitajana ja kokemus hoitajien kovasta vaihtuvuudesta kaikuu vielä synkkänä mielessä. Sen vuoksi hänestä tuntuukin erityisen arvokkaalta, että on saanut tutustua uuteen ihmiseen ja vapaaehtoinen on pysynyt samana koko ajan.  

”Sitä ihan odottaa innolla tiistaipäivästä lähtien, että keskiviikkona taas tavataan. Ja hyvä mieli kantaa vielä pitkään tapaamisen jälkeenkin. On ihana juoda yhdessä kuppi kahvia ulkoilun jälkeen ja saada kontakti toiseen ihmiseen. ” 

Parasta on ollut ulos pääseminen vapaaehtoisen ystävän kanssa

Mummun mielestä palvelussa asiointi on ollut hyvin helppoa ja yksinkertaista. Hän suosittelee Keikka-apua lämpimästi ikätovereilleen. Palvelun laadulle hän antaisi kouluarvosanan 10-. Parasta palvelussa on ollut ulos pääseminen vapaaehtoisen ystävän kanssa, niin ”pääkin pysyy kasassa. Hän on aina nauttinut raittiissa ulkoilmassa reippailusta ja kertoo mieluummin jättävänsä syömättä kuin ulkoiluja pois.

”Ensimmäinen tapaamiskerta vapaaehtoisen kanssa tietysti vähän jännitti, mutta lähdimme saman tien ulos ja juttu alkoi heti luistamaan”, asiakas kertoo.

Kehittämiskohteeksi hän kertoo miettineensä vapaaehtoisten kulujen korvaamista. Lisäksi hän toivoo, että VESA-toimintaan tulisi enemmän vapaaehtoisia ja useampi ikäihminen saisi apua tätä kautta. Lopuksi Mummu haluaa välittää lämpimät kiitoksensa vapaaehtoisillemme ja erityisesti omalle vapaaehtoiselleen Sarille.  

VESA-toiminnassa tehtiin ikäihmisiin suuntautunutta välitöntä ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä vuoden 2022 aikana n. 30.000 tuntia (koulutukset, virkistykset, ryhmätoiminta, keikat…). Tässä laskussa on otettu huomioon, että myös vapaaehtoinen on ikäihminen, joka hyötyy vapaaehtoistoiminnasta. Tämän saman työmäärän tuottamiseen palkkatyönä menisi 4000 työpäivää, 800 työviikkoa, 200 työkuukautta, 18,8 työvuotta. Kiitämme vapaaehtoisia ja verkostoamme korvaamattomasta panoksesta, joka mahdollistaa ennaltaehkäisevän toiminnan edut ja ilot sekä tärkeän turvallisuuden tunteen yksin kotona asuville ikäihmisille! 

Rina Oksanen

Rina Oksanen

Vapaaehtoistoiminnan asiantuntija

+358 (0) 50 321 4705, klo 9-15
etunimi.sukunimi@hyte.fi

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt:

HyTe ry

Posti- ja käyntiosoite: 

Kauppamiehentie 6,

02100 Espoo

Palvelut:

HyTe @some

@hyvinvointiterveys

#hytery