Kuvassa kaksi kättä pitää palapelin kahta vaaleaa palaa, jotka sopivat yhteen. Tausta on kirkas ja valoisa, ja pöydän pinta heijastaa palapelin paloja sekä käsiä.

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunta aloittaa toimintansa – järjestöedustajien jäsenhaku 10.2.-31.3.2025

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunta aloittaa toimintansa keväällä 2025. Järjestöneuvottelukunta on kolmannen sektorin toimijoiden monialainen yhteistyöelin sekä hyvinvointialueen ja kuntien asiantunteva ja luotettava järjestöyhteistyön kumppani. Se tukee alueen asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä.

Järjestöjohtoisena perustettavaan Länsi-Uudenmaan järjestöneuvottelukuntaan haetaan nyt jäseniä, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään alueen järjestöjen keskinäistä yhteistyötä sekä vahvistamaan järjestöjen roolia hyvinvointialueen ja muun julkisen sektorin kumppanina.

Järjestöneuvottelukunnan jäsenet eivät edusta vain omaa järjestöään vaan esimerkiksi teemaverkostoa tai muuta järjestöverkostoa. Järjestöneuvottelukunta kokoaa alueen eriteemaisten järjestöjen ääntä, näkemyksiä, tietoa ja osaamista, vaikuttaa ja kehittää. Se voi toimia tarvittaessa myös hyvinvointialueen järjestöyhteistyön kumppanina esimerkiksi strategioiden ja suunnitelmien laatimisessa, hyte-neuvotteluissa ja tiedolla johtamisessa. Järjestöneuvottelukunnalla ei ole päätöksentekovaltaa, mutta se tuo tärkeää järjestönäkökulmaa julkisen sektorin toimintaan.

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan ensimmäinen kausi on 31.12.2026 asti. Jäsenyys on järjestökohtainen. Järjestön tulee nimetä henkilöedustajansa, joka sitoutuu yhteistyöhenkisesti järjestöneuvottelukunnan toimintaan sekä viestii sen asioista kahdensuuntaisesti: järjestöneuvottelukunnasta aihepiirinsä järjestöille esim. teemaverkostonsa kautta ja teemaverkostostaan järjestöneuvottelukuntaan. Järjestöneuvottelukunnan kokouksista tehdään esityslistat ja muistiot sekä sovitut viestintäkärjet, jotka tukevat tätä järjestöjenvälistä viestintää.

Tässä tiedotteessa kerrotaan Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan

  1. Tavoitteet ja tehtävät
  2. Jäsenten rooli ja vaatimukset
  3. Jäsenhausta ja -valinnasta
  4. Taustaa

1.     Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan tavoitteet ja tehtävät

Järjestöneuvottelukunta on järjestöjen monialainen yhteistyöelin sekä hyvinvointialueen ja kuntien asiantunteva ja luotettava kumppani, joka tukee alueen asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä.

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan tärkein tehtävä on vahvistaa alueen järjestökentän yhteistyötä. Vuoropuhelu järjestöneuvottelukunnan ja alueen järjestötoimijoiden välillä rakentuu alueella toimivien teemaverkostojen avulla. Järjestöneuvottelukunnan jäsenet toimivat sekä vievät tietoa, kehittämis- ja vaikuttamistarpeita järjestöneuvottelukunnasta teemaverkostoihin ja teemaverkostoista järjestöneuvottelukuntaan. Järjestöneuvottelukunta myös tukee hyvien käytäntöjen kulkeutumista teemaverkostosta toiseen sekä teemaverkostojen keskinäistä tiedon, kokemusten ja osaamisten vaihtoa.

Länsi-Uudenmaan järjestöneuvottelukunnan tärkeä tehtävä on myös edistää järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyötä. Vaikka Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunta on järjestöjohtoinen eikä hyvinvointialueen koordinoima yhteistyöelin, se on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tunnistama ja tunnustama järjestöyhteistyön kumppani. Järjestöneuvottelukunnan kokouksiin kutsutaan myös hyvinvointialueen edustaja/edustajia, ja tarvittava viestintä tullaan varmistamaan järjestöneuvottelukunnan ja hyvinvointialueen yhdyspintatiimin kesken. 

Järjestöneuvottelukuntaan toivotaan jäseniä eri puolilta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Pääkieli on suomi, mutta käytämme myös ruotsia ja tarvittaessa englantia tai muita kieliä.

Järjestöneuvottelukunnan ja teemaverkostojen yhteistyö

Länsi-Uudenmaan alueella toimivat teemaverkostot kehittävät järjestöjen keskinäistä sekä järjestöjen ja julkisen yhteistyötä esimerkiksi lasten ja perheiden järjestöjen, ikääntyneiden parissa toimivien, päihde- ja mielenterveystoimijoiden ja vieraskielisten järjestöjen parissa.  Järjestöneuvottelukunta tulee olemaan näiden ja tulevien teemaverkostojen sekä muiden järjestöverkostojen näkemyksiä, tietoa ja osaamista kokoava yhteistyöelin, joka tukee järjestöjen keskinäistä sekä järjestöjen ja julkisen yhteistyötä strategisella ja taktisella sekä tarvittaessa myös operatiivisella tasolla.

Länsi-Uudenmaan järjestöneuvottelukunta täydentää alueen tunnistettuja teemaverkostoja, joita on mm.

  • Länsi-Uudenmaan päihde- ja mielenterveystoimijoiden verkosto
  • Länsi-Uudenmaan Ikäverkosto
  • Länsi-Uudenmaan Lasten ja perheiden järjestöjen verkosto
  • Vieraskielisten järjestöjen verkosto LUMO.

Tunnistamme tarpeen myös mm. turvallisuutta tukevien sekä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden järjestöjen verkostoille, jotka kehittäisivät järjestöyhteistyötä sekä järjestöjen ja julkisen yhteistyötä näissä teemoissa. Toivomme, että järjestöneuvottelukunnan jäsenet näistä teemoista edistävät Länsi-Uudenmaan alueella toimivan teemaverkoston perustamista ja käynnistämistä. Toimintamalleja voi kopioida ja soveltaa alueen jo toimivista teemaverkostoista. Tätä asiaa tullaan käsittelemään ja antamaan tarvittavaa tukea järjestöneuvottelukunnan ensimmäisissä kokouksissa.

Länsi-Uudellamaalla toimivat teemaverkostot ja niiden yhteyshenkilöt

Järjestöneuvottelukunta pyrkii kokoamaan jäsenensä näistä olemassa olevista ja tulevista teemaverkostoista, jolloin järjestöneuvottelukunnan jäsenet eivät edusta vain omaa järjestöään vaan laajempaa järjestökenttää. Järjestöneuvottelukunnan jäsenten edellytetään olevan aktiivisia jäseniä alueen teemaverkostoissa sekä viestimään järjestöneuvottelukunnan ja teemaverkostonsa välillä.

Kuvassa esitetään kaavio Länsi-Uudenmaan järjestötoiminnan rakenteista ja yhteistyöstä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisessä. Jatkuva, moniammatillinen yhteistyötä tehdään teemakohtaisten järjestöverkostojen kuten sekä Länsi-Uudenmaan järjestöneuvottelukunnan sekä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa. Teemakohtaiset verkostot ovat lasten ja perheiden järjestöt, ikäverkosto, LUMO – Monikulttuuristen järjestöt, turvallisuutta tukevat järjestöt, vammaisten ja pitkäaikaissairaiden järjestöt, työllisyyttä sekä työ- ja toimintakykyä tukevat järjestöt, monialajärjestöt ja verkostojärjestöt, Päihde- ja mielenterveystoimijat. Järjestöneuvottelukunnassa on 16 jäsenestä eri järjestöverkostoista ja se tekee yhteistyötä hyvinvointialueen yhdyspintatyöryhmän ja palvelualueiden sekä kuntien kanssa.

Hyvinvointialueen järjestökumppanuus: kehittäminen, vaikuttaminen ja järjestöasiantuntijuudella neuvominen

Keskeistä on myös järjestöneuvottelukunnan rooli hyvinvointialueen järjestökumppanina ja neuvonantajana asioissa, jotka koskevat hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä sekä alueen asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä.

Järjestöneuvottelukunta voi toimia järjestöjen edustajana esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hyte-neuvotteluissa, järjestöyhteistyöhön liittyvien asiakirjojen työstämisessä ja käytäntöjen kehittämisessä tai hyvinvointisuunnitelmien ja -kertomusten valmistelussa.

Järjestöneuvottelukunta myös tukee hyvinvointialuetta tiedolla johtamisessa niin, että saadaan erilaista järjestötietoa julkisen sektorin päätöksenteon tueksi, palveluiden kehittämiseen ja asiakasohjaukseen.

Järjestöneuvottelukunnalla ei ole lakisääteistä mandaattia hyvinvointialueella, kuten on esimerkiksi vaikuttamistoimielimillä (vanhusneuvosto, vammaisneuvosto, nuorisovaltuusto).

Hyvinvointialueen yhdyspintatyössä on kuitenkin tahtotila järjestöjohtoisen neuvottelukunnan perustamiseen ja sen hyödyntämiseen, ja sillä on paikkansa hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteissa. Hyvinvointialueen yhdyspintatiimin edustajalla on osallistumis- ja puheoikeus järjestöneuvottelukunnan kokouksissa. Tarvittaessa kokouksiin kutsutaan myös muita hyvinvointialueen, kuntien tai järjestökentän edustajia.

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan toimintasääntö

Järjestöneuvottelukunnalle valmistellaan yhteistyössä sen jäsenten kanssa toimintasääntö, jossa määritellään yksityiskohtaisemmin järjestöneuvottelukunnan tavoitteet, tehtävät, toimintamuodot ja toiminnan vuosikello, kokouskäytännöt ja viestintä. Perustettava järjestöneuvottelukunta tulee itse käsittelemään, muokkaamaan ja hyväksymään toimintasääntönsä ensimmäisissä kokouksissaan. Länsi-Uudenmaan järjestöneuvottelukunnan toimintasääntöä on luonnosteltu HyTe ry:n toimesta.

Toimintakausi tulisi olemaan kalenterivuosi, mutta suosittelemme jäsenyyteen sitoutumista kahdeksi kaudeksi.  Ensimmäinen kausi tulee olemaan 31.12.2026 asti. Jäsenyys on järjestökohtainen; järjestö nimeää ehdottamansa henkilön järjestöneuvottelukunnan jäseneksi. Kaikki jäsenet ovat varsinaisia jäseniä. Mahdollisista kokouspoissaoloista tai muista esteistä neuvotellaan tapauskohtaisesti; tästä tullaan myös kirjaamaan ohjeistus toimintasääntöön.  

Kokouksia tulee olemaan vuosittain noin kuusi, joista yksi lähi-/hybriditilaisuus ja muut etäkokouksia. Kokousten ajankohdat pyritään sopimaan niin, että ne olisivat mahdollisimman hyviä kaikille, olipa jäsen järjestössä töissä tai vapaaehtoisena. Tämän lisäksi jäsenet tekevät viestintä- ja muuta yhteistyötä aihealueensa teemaverkostossa ja sidosryhmiensä kanssa järjestöneuvottelukunnassa sovittavalla tavalla. Jäsenillä tulee olla mahdollisuus sitoutua järjestöneuvottelukunnan toimintaan, mutta pyritään pitämään käytettävä aika kohtuullisena ja tehokkaana.

Järjestöneuvottelukunta valitsee puheenjohtajan ja sihteerin jäsenistönsä keskuudesta.

HyTe ry voi hoitaa Länsi-Uudenmaan järjestöneuvottelukunnan sihteerin tehtävät ensimmäisen kauden ajan. Tähän sisältyy kokouskutsut, esityslistat ja muistiot sekä viestintäkanavien perustaminen ja viestintätyö.

Järjestöneuvottelukunnan jäsenille ei makseta kokouspalkkioita.  

2.     Järjestöneuvottelukunnan jäsenten rooli ja vaatimukset

Järjestöneuvottelukunnan jäseniksi haetaan järjestöedustajia, joilta edellytetään sitoutumista vähintään vuodeksi (1. kausi on 31.12.2026 asti), verkostoja Länsi-Uudenmaan alueen oman teeman järjestökenttään, kokemusta yhteistyöstä julkisen sektorin kanssa, yhteistyötaitoja sekä halua ja kykyä edistää järjestöjen roolia ihmisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden tukemisessa.

Järjestöneuvottelukuntaan haetaan jäseniä, jotka edustavat seuraavia teemoja:

  1. Lasten ja perheiden järjestöt
  2. Päihde- ja mielenterveysjärjestöt
  3. Ikääntyneiden järjestöt
  4. Monikielisten järjestöt
  5. Vammaisten ja pitkäaikaissairaiden järjestöt
  6. Turvallisuutta tukevat järjestöt
  7. Työllistymistä edistävät sekä työ- ja toimintakykyä tukevat järjestöt
  8. Monialajärjestöt, verkostojärjestöt



Jäseniä valitaan 1-2 joka teema- tai muusta järjestöverkostosta määräajaksi, jonka kesto on 1. kaudella 31.12.2026 asti.

Järjestöneuvottelukunnan jäseniltä toivotaan laaja-alaista näkemystä oman teemansa toiminnasta ja yleisesti järjestökentästä sekä ymmärrystä Länsi-Uudenmaan alueen toimintaympäristöstä. Valinnassa huomioidaan myös järjestötyyppien sisällä monimuotoisuutta, kuten:

  • Järjestöjen edustuksellisuus eli onko kyse järjestöstä, joka tavoittaa erilaisia ja erikokoisia järjestöjä ja voi näin tuoda esille kootusti myös pienten toimijoiden ääntä.
  • Jäsenyys alueellisessa teemaverkostossa tai verkostoja Länsi-Uudenmaan alueen oman alan järjestökenttään.
  • Maantieteellinen edustuksellisuus: mahdollisuuksien mukaan Länsi-Uudenmaan eri kuntien alueilla toimivia järjestöjä.Jäsenen järjestötoimijuuden muoto: toivomme hakemuksia sekä järjestöissä työskenteleviltä että järjestöjen aktiivisilta vapaaehtoisilta.
  • Suunnitelma / kyky viestiä muiden saman teeman toimijoiden kanssa.

Jäsenet valitsee hakijoiden joukosta valitsijaraati, joka painottaa valinnoissaan yllämainittuja kriteereitä sekä tasapainoista, monimuotoista kokonaisuutta.

3.     Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan jäsenhaku 10.2.-31.3.2025 ja jäsenten valinta

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan jäsenhaku on nyt käynnissä!  Jäseneksi haetaan täyttämällä hakulomake. Hakulomakkeessa kysytään mm.:

  • Minkä teeman järjestöedustajaksi halutaan hakea ensisijaisesti ja mahdollisesti toissijaisesti (lomakkeessa on kahdeksan nimettyä teemaa)
  • Järjestön edustuksellisuudesta: onko järjestö jäsenenä jossain alueen teemaverkostossa
  • Suunnitelmasta viestiä muiden saman teeman järjestötoimijoiden ja järjestöneuvottelukunnan välillä
  • Yhteistyökokemuksesta hyvinvointialueen kanssa
  • Jäseneksi hakevan yhteystiedot.

Järjestöneuvottelukunnan jäsenten valinta

Tätä tarkoitusta varten muodostettu valitsijaraati valitsee Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan 1. kauden jäsenet hakijoiden joukosta valintakriteerien ja -painotusten mukaisesti. Tavoite on valita jokaisesta kahdeksasta teemasta kaksi edustajaa eli yhteensä n. 16 jäsentä.  

Valitsijaraatiin on kutsuttu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhdyspintatiimin edustajat sekä Keski-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan puheenjohtaja Saana Sandholm. Hän tuo jäsenvalintaan kokemusta toisen alueen järjestöneuvottelukunnasta, joka on toiminut alueen järjestöjä kokoavana yhteistyöelimenä sekä julkisen sektorin kumppanina vuodesta 2022. Verkostojärjestö HyTe ry vastaa valintaprosessista. 

Jäsenvalinnat tehdään jäsenhaun päätyttyä ja valinnoista ilmoitetaan henkilökohtaisesti kaikille hakijoille huhtikuussa viikolla 16, viimeistään 17.4.2025.  

Seuraa järjestöneuvottelukunnan tiedotusta myös www.hyte.fi/ajankohtaista

4.     Järjestöneuvottelukunnan valmistelun taustaa

Järjestöjen sote-muutostuki -hankkeessa valmisteltiin Uudenmaan hyvinvointialueille järjestöjen sekä hyvinvointialueen järjestöyhteistyön valmistelijoiden ja toteuttajien kanssa järjestöjen monialaisia yhteistyöelimiä, joita perustettiin alueelle hyvinvointialueen tai järjestöjen itsensä toimesta 2022-2024:

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan valmistelu aloitettiin syksyllä 2022. Valmisteluun osallistettiin järjestöjä etä- ja lähityöpajoin sekä kyselyin. Näin saatiin tietoperustaa sille, mitä odotuksia ja toiveita alueen järjestöillä ja järjestöverkostoilla on järjestöneuvottelukunnasta. Valmisteluraportti luovutettiin hyvinvointialueen yhdyspintatiimille 2023.

Tietoperustaa on tämän jälkeen kerrytetty ja ajantasaistettu keskusteluissa hyvinvointialueen ja kuntien toimijoiden kanssa sekä alueen järjestöjen teemaverkostoissa.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ymmärtää ja tunnustaa järjestöneuvottelukunnan merkityksen niin alueen järjestöjä kokoavana yhteistyöelimenä kuin hyvinvointialueen järjestöyhteistyön vastinparina, jonka kautta se saisi luontevan yhteyden alueen laajaan järjestökenttään valmistellessaan ja toteuttaessaan myös järjestöjä ja järjestöyhteistyötä koskevia asioita. Hyvinvointialue ei kuitenkaan halunnut itse muodostaa tai omistaa tällaista rakennetta. Sille nähdään kuitenkin tärkeä paikkansa ja tehtävänsä hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen sekä järjestöjen ja julkisen sektorin yhteistyön kannalta. Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunta käynnistetäänkin nyt järjestöjohtoisena.

Samankaltainen järjestöjohtoinen yhteistyörakenne on mm. Keski-Uudellamaalla, jossa Keski-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunta on vakiintunut niin järjestöjä ja järjestöjen teemaverkostoja yhdistäväksi kuin järjestöjen, hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyöelimeksi.

Länsi-Uudenmaan Järjestöneuvottelukunnan valmistelussa on Uudenmaan lisäksi kartoitettu erilaisia järjestöyhteistyön rakennemalleja eri puolilta Suomea ja haastateltu niiden vastuuhenkilöitä.  

Lisätietoa järjestöneuvottelukunnasta

Järjestöneuvottelukunnan käynnistämisestä vuonna 2025 vastaa verkostojärjestö HyTe ry ja järjestöasiantuntijat

Milla Kajanne, milla.kajanne@hyte.fi, p. 050 3729 162 

Aura Tarjanne, aura.tarjanne@hyte.fi, p. 050 5018 558

VESA
Vapaaehtoistoimintaa senioreiden avuksi!

OLKA®
Vapaaehtoistoimintaa sairaalassa

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä ajankohtaiset sisällöt:

HyTe ry

Posti- ja käyntiosoite: 

Kauppamiehentie 6,

02100 Espoo

Palvelut:

HyTe @some

@hyvinvointiterveys

#hytery

HyTe ry
Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kehittämiseen. Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallennetaan tilapäisesti käyttäjän kiintolevylle.