Luustoliitto on osteoporoosia ja osteopeniaa sairastavien potilasjärjestö sekä ympäri Suomen toimivien luusto- ja osteoporoosiyhdistysten keskusjärjestö. Liitto tukee jäsenyhdistyksiään mm. näkyvyyden kasvattamisessa ja uusien työkalujen käyttöönotossa. Lähellä.fi-palvelu on yksi keskeinen työkalu tässä työssä.
Luustoliitossa on tunnistettu, että yhdistysten toiminnan näkyvyys sähköisillä alustoilla on tärkeää. Ihmiset etsivät yhä enemmän ja enemmän tietoa ja tukea sähköisten palvelujen kautta. Palvelutarjottimia käyttävät hyvinvointialueiden sote-ammattilaiset auttavat myös järjestöjä tavoittamaan henkilöitä, jotka saattavat tarvita potilasjärjestön tukea.
”Yhdistysten näkyminen sähköisillä alustoilla auttaa tavoittamaan osteoporoosia sairastavat ja luustoterveydestään kiinnostuneet henkilöt. Luustoyhdistykset tarjoavat mm. vertaistukea osteoporoosin omahoitoon sekä luentoja luustoterveyteen vaikuttavista asioista”, kertoo OVA-hankkeen järjestösuunnittelija Maria Hannula Luustoliitosta.
OVA eli Osteoporoositietoutta ja vertaistukea alueille -hanke toimii STEA-avustuksella vuodet 2023-2025. Hankkeessa autetaan yhdistyksiä sähköisten palveluiden käytössä, jotta he pystyvät toimimaan alueillaan. Tähän kuuluu esimerkiksi järjestöavustushaku, toiminnan raportointi, Lähellä.fi/Palvelutietovarannon käyttö.
Ilmoitusten keskittäminen Lähellä.fi-palveluun keventää jäsenyhdistysten taakkaa
Lähellä.fi on yhdistyksille kehitetty palvelu, jonka kautta ne saavat tietonsa muun muassa hyvinvointialueiden palvelutarjottimille näkyviin. Luustoliitto avustaa jäsenyhdistyksiään Lähellä.fi -palvelun käytössä tarjoamalla yhden työntekijän työpanoksen avuksi palvelun käyttöön.
”Olen vahvasti meidän jäsenyhdistysten eli luustoyhdistysten tukena digitaalisessa maailmassa: autan Lähellä.fi palvelun käytössä, koulutan digilaitteiden ja palveluiden käytössä sekä autan järjestöavustusten hakemisessa.”
Hannula sanoo, että OVA-hankkeen alkaessa yhdistykset puhuivat paljon siitä, että jälleen uusi palvelu pitäisi ottaa käyttöön. Yhdistyksillä oli huoli uuden palvelun käyttöönottoon liittyvästä kuormituksesta ja palvelun pysyvyydestä.
”Heillä on kokemusta useista eri sähköisistä palveluista, joihin yhdistyksen tietoja on toivottu päivitettävän. Se on kuormittanut heitä. He myös pohtivat, onko Lähellä.fi miten kauan toiminnassa vai vaihtuuko palvelu taas johonkin muuhun muutaman vuoden päästä. Lähellä.fi -palvelun puolesta on ollut helppo puhua, koska se on valtakunnallinen ja hyvin moni taho on hyväksynyt sen käyttöönsä (esim. hyvinvointialueet, kunnat). Osa yhdistyksistä on liittynyt myös siksi, että sähköinen näkyvyys on edellytys järjestöavustusten saamiseksi hyvinvointialueilta ja kunnista.”
”Lähellä.fi:n kautta tapahtumat ja toiminta leviävät vielä laajemmalle, kuin mille me itse pystymme niitä levittämään esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Luustoyhdistyksiä pyörittävät monesti iäkkäät vapaaehtoiset, jotka jo nyt tekevät monia tunteja vapaaehtoistyötä kuukaudessa. Ilmoitusten keskittäminen Lähellä.fi-palveluun keventää heidän taakkaansa”, Hannulailoitsee.
Helppoja ohjeita, esimerkkejä ja käytännön tukea ilmoittamiseen
Hannula kertoo, että hän kouluttaa yhdistyksiä etänä joko ryhmässä tai kahden kesken. Joskus hän matkustaa yhdistyksen luokse ja kouluttaa heitä palvelun käytössä ns. paikan päällä.
”Lähi- ja etäkoulutusten lisäksi olemme tehneet materiaaleja yhdistysten toiveiden mukaan eli kirjallisia ohjeita ja videoita. Ohjeet ovat kohta kohdalta eteneviä ja niistä löytyvät esimerkit mm. vertaistukitoimintailmoitukseen ja liikuntaryhmäilmoitukseen. Joskus yhdistyksen Lähellä.fi-käyttäjä lähettää minulle sähköpostia ja pyytää tarkistamaan tekemänsä toimintailmoituksen ulkoasun. Viimeisimmäksi olemme luoneet kuvapankin, jonka kuvia yhdistykset voivat hyödyntää toimintailmoituksia tehdessään.”
Luustoliitto hyödyntää Lähellä.fi-tietoa kattavasti myös omassa viestinnässään
”Olemme myös liittona Lähellä.fi-palvelussa. Sieltä löytyvät valtakunnalliset palvelumme sekä esimerkiksi tulevat Luustokurssit ja webinaarit. Toivomme sähköisten palvelupolkujen rakentuessa sitä, että niille olisi mahdollista nostaa niin Luustoliiton kuin paikallisen luustoyhdistyksenkin ajankohtainen toiminta ja palvelut suoraan Lähellä.fi-palvelusta.”
Tänä syksynä liiton sivuille valmistui myös tapahtumakalenteri-integraatio, joka tuo jäsenyhdistysten tulevan toiminnan niiden omille verkkosivuille Lähellä.fi-palvelun kautta.
”Yhdistyksiltä on jo pitkään tullut toivetta siitä, että heidän ei tarvitsi ilmoittaa toimintaansa moneen paikkaan. Yhdistykset tiedottavat omilla alueillaan lehdissä ja ilmoitustauluilla, mutta se on kallista. Lisäksi useampi henkilö on saattanut tehdä ilmoittamista: joku tekee lehti-ilmoitukset, toinen päivittää Lähellä.fi:tä, kolmas päivittää yhdistyksen verkkosivuja. Tai sitten yksi henkilö on tehnyt tämän kaiken! Nyt toiminnan ilmoittaminen riittää Lähellä.fi-palvelussa, josta tieto siirtyy myös yhdistyksen verkkosivuille. Ja tietenkin moneen muuhunkin hyödylliseen paikkaan!”
Projekti toteutettiin Luustoliiton verkkosivujen teknisen ylläpitäjän, Lähellä.fi:n asiakaspalvelun sekä Luustoliiton henkilöstön tiiviinä yhteistyönä. Mallia ulkoasuun otettiin muista tapahtumakalentereista, mutta lopullinen visuaalinen ilme rakennettiin vastaamaan Luustoliiton muuta ilmettä. Esiin nostettiin tärkeimmät tiedot yhdistyksen verkkosivuilla vierailevan henkilön näkökulmasta.
”Tärkeää oli myös huomioida toistuvien tapahtumien näkyminen kalenterissa. Piti kiinnittää huomiota siihen, että kaikki Lähellä.fi:ssä ilmoitetut tapahtumat näyttävät aina seuraavan, tulevan tapaamispäivän. Näin kalenteri näyttää aina ajantasaiselta, eikä päivityksestä tarvitse huolehtia.”
Hannula kertoo, että Suomen Luustoliitto seuraa ahkerasti myös Lähellä.fi-palvelun tiedon hyödyntämisen laajenemista.
”Seuraamme Lähellä.fi -palvelun kehittymistä. Alustavat suunnitelmat esimerkiksi toimintailmoitusten nousemisesta paikallislehtien verkkoversioihin sekä kirjastojen diginäytöille kiinnostavat luonnollisesti myös meitä ja jäsenyhdistyksiämme.”
Teksti: Myra Magnusson
Lisätietoa
- Suomen Luustoliitto
- Jäsenyhdistykset – Luustoliitto
- Osteoporoositietoutta ja vertaistukea alueille (OVA) -hanke (2023–2025) – Luustoliitto
- Lähellä.fi