HyTe  »  Mikä HyTe on?  »  Mitä teemme  »  OLKA®

OLKA®

OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. Toiminnan tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Sairastuessaan ihminen tarvitsee monenlaista hoitoa ja tukea. Potilasjärjestöjen palvelut ovat tärkeä osa potilaan hoitokokonaisuudessa. OLKA®-toimintaan kuuluvat sairaaloissa sijaitsevat OLKA-pisteet, sairaalavapaaehtoistoiminta sekä Vertaistalo.fi-palvelu ja Toivo®-sovellus.Katso video OLKA® – toimintamallista alta tai täältä.

OLKA-PISTEET

OLKA-pisteiltä saa tietoa potilasjärjestöjen ja terveydenhuollon tukimuodoista.

OLKA-pisteet tarjoavat aikaa kohdata kasvokkain sekä

  • tietoa vertaistuesta ja vertaistuen välitystä
  • tietoa potilasjärjestöjen ja sairaalan tukimuodoista
  • potilasjärjestöjen ja sairaalan yksiköiden teemapäiviä.

SAIRAALAVAPAAEHTOISTOIMINTA

OLKAn vapaaehtoiset antavat iloa, tukea ja toivoa sairaalan potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset toimivat OLKA-pisteissä ja sovituilla yhteistyöosastoilla. Vapaaehtoisen tunnistaa vaaleanvihreästä liivistä, jonka selässä lukee ”vapaaehtoinen”.

Kaikki sairaalassa toimivat vapaaehtoiset saavat valmennuksen tehtäväänsä ja heidät haastatellaan. Vapaaehtoiset allekirjoittavat sopimuksen, jossa he sitoutuvat vaitioloon ja muihin vapaaehtoistoiminnan sääntöihin.

Katso video OLKA:n vapaaehtoisen polusta alta tai täältä.

VERTAISTALO.FI

Terveyskylä on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa kehittämä erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Terveyskylästä löytyy myös Vertaistalo.fi-palvelu, joka auttaa löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. OLKA toimii Vertaistalon sisällöntuottajana, kehittäjänä ja ylläpitäjänä. Tervetuloa tutustumaan! www.vertaistalo.fi 

Haluaisitko saada vertaistukea?
Ota yhteyttä oman sairausryhmäsi yhdistykseen, jonka voit löytää Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta.  Mikäli tarvitset apua vertaistuen etsimisessä, laita viestiä vertaistalo@terveyskyla.fi

Haluaisitko itse toimia vertaistukijana?

Tutustu ensin vertaistukeen Vertaistalo.fi -sivustolla ja tee testi ”Minustako vertaistukija”. Ota sitten yhteyttä oman sairausryhmäsi yhdistykseen tai oman alueesi OLKAan. Kuulet vertaistukemisen mahdollisuuksista ja saat valmennuksen tehtävääsi.

Toivo®-SOVELLUS

Toivo-sovellus tarjoaa luotettavaa vertaistukea verkossa. Sovelluksen käyttö on maksutonta eikä se vaadi rekisteröitymistä: vain nimimerkki riittää. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Toivo-sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen.

Lataa maksuton sovellus sovelluskaupoista tai käytä selaimella osoitteessa https://olkatoiminta.fi/toivosovellus

Sovelluksen ylläpidosta vastaa pääkaupunkiseudun OLKA-toiminta. Sovellus on kehitetty OLKAn kumppanuustoimintana HUSin ja HyTe ry:n välillä. Sovelluksen kehittäjäyrityksenä toimii Mesensei Oy.

Lisätietoja sovelluksesta OLKA-toiminnan kotisivuilta tai toivo@olkatoiminta.fi.

OLKA-TOIMINTA HUSISSA

OLKA® toteutetaan pääkaupunkiseudulla HUSin ja HyTe ry:n yhteistyönä. Lue lisää HUSissa tapahtuvasta OLKA-toiminnasta sivulta www.hus.fi/olka

VALTAKUNNALLINEN OLKA-VERKOSTO

HyTe ry ja HUS johtavat Valtakunnallista OLKA-verkostoa. OLKA-verkoston alueelliset toimijat koordinoivat järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa. Lisätietoja verkostoon kuuluvista toimijoista osoitteessa www.olkatoiminta.fi/toimipaikat/

Tilaa HyTe ry:n uutiskirje

Haluatko tietää lisää järjestötoiminnasta Uudellamaalla?