Vuoden 2024 VESA-vapaaehtoistoimintaa koskeva vuosikysely on valmistunut ja kysely suljettu. On aika pureutua sen tuloksiin. Tämä artikkeli on ensimmäinen sarjasta, jossa tuloksia esitellään ja peilataan VESA-toiminnan tavoitteita vasten. Yksi tärkeä tavoite on tuottaa hyvinvointia sekä vapaaehtoisille että asiakkaille.
Tiedustelimme kyselyssä vapaaehtoisiltamme monenlaista, mutta erityisen kiinnostavia ja rohkaisevia olivat vastaukset kysymyksiin toiminnan mielekkyydestä, vapaaehtoisen kokemasta hyvinvoinnista ja huomiot työn vaikuttavuudesta. Artikkelissa siteerataan laajasti vapaan vastauskentän sisältöä. Sitaatit ovat lainausmerkeissä.
Hyvinvointia vapaaehtoisille
Kysyttäessä, onko vapaaehtoistoiminta tuonut iloa ja hyvinvointia omaan elämääsi, tulokset olivat ilahduttavia. Tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen VESA-vapaaehtoisena toimimiseen oli 62 vastaajasta 87,1 % (CSAT-arvo) mitä pidetään liike-elämässä todella erinomaisena tuloksena. Hyvinvointivaikutukseltaan neutraalina vapaaehtoisuuttaan piti 11.7 % vastaajista (7 kpl) ja tyytymättömiä vastaajajoukosta oli vastaajajoukosta 1,6 % yksi henkilö. Jäljempänä esiteltävien tulosten valossa vapaaehtoisen ja hänen asiakkaansa hyvinvointi vaikuttavat kietoutuvan yhteen.

Vapaaehtoistyö siis luo iloa hyvinvointia myös tekijälleen minkä myös seuraava palaute toteaa suoraan.
”Avun antaminen tuo iloa molemmille osapuolille.”
Motivaatio tehdä vastikkeetonta vapaaehtoistyötä nousee tyypillisesti kokemuksesta työn merkityksellisyydestä ja tärkeydestä. VESA-toiminta haluaa tukea vapaaehtoisia tehtävissään. VESA on nykyaikainen väylä vapaaehtoisuuteen, sillä pitkäaikaista sitoutumista ei vaadita. Apukeikat ovat nimensä mukaisesti keikkaluonteisia, joihin ilmoittaudutaan aina erikseen, kun se aikatauluun ja jaksamiseen sopii. Vapaaehtoisen tukena keikan ajan on myös VESA-tiimi. VESA:n vertaistapaamisissa, kiitosjuhlissa ja virkistystilaisuuksissa vapaaehtoinen voi keskustella ja peilata omia kokemuksiaan toisten kanssa. Näin heillä on mahdollisuus saada oma vertaisyhteisö.
Hyvinvointia asiakkaille
Vuosikyselyn avoimen kentän kysymyksellä selvitettiin vapaaehtoisen tekemiä havaintoja ikäihmisasiakkaan elämänlaadun muutoksista vapaaehtoisen avun johdosta. Elämän ja vanhuuden moninaisuus näkyi vastauksissa, mutta yhteistäkin niissä oli. Pääasiallisin vapaaehtoisen havainto oli, että senioriasiakkaan yksinäisyys vaikuttaa keikkailun ansiosta lieventyvän. Käytännön avun tärkeys ja arjen liikkumisen tukemisen vaikutukset nousivat myös vahvasti esiin. Näiden yhteistuloksena on arkiajattelunkin mukaan syrjäytyneisyyden väheneminen ja yleisen osallisuuden lisääntyminen, mutta syrjäytyneisyys nousi kyselyssä itsenäisenäkin havaintona selvästi esiin.

Vapaassa kysymyskentässä nämä teemat näyttäytyvät vapaaehtois-asiakasparin yksittäisinä kokemuksina. Näistä asioista nousevat paitsi vapaaehtoisen motivaatio toimia VESA-vapaaehtoisena myös ne perimmäiset syyt, miksi HyTe ry haluaa ylläpitää ja laajentaa VESA-vapaaehtoistoimintaa.
Ulkoilu ja toimintakyky lisääntyvät
Liikkumiskyky vie ikäihmisen kodin seinien ulkopuolelle. Se on peruskyvykkyys, joka on melkein kaikessa itsenäisen asumisen ja selviytymisen taustalla. Korkea ikä voi tuoda tullessaan tasapainon, suunnistamisen ja varsinaisen liikkumisen haasteita. Kun mukana on toinen ihminen, jolla on aikaa olla kulkemisen henkisenä ja joskus fyysisenäkin tukena, lähtemisen kynnys madaltuu ja jäljellä oleva toimintakyky säilyy ja jopa kohenee. Erikseen kannattaa mainita kauppaseura-avun monipuolinen tärkeys. Kun ikäihminen saa itse kaupassa valikoida mieluisia ruokia tai yhdessä vapaaehtoisen kanssa miettiä, mitä vihanneksia mieliruokiin tarvittiinkaan, ruoka myös maistuu eikä ravitsemustila pääse heikkenemään ruoan yksipuolisuuden takia. Virkistävä rupattelu käy kauppakäynnin lomassa kuin itsestään.
”Vanhukset eivät uskaltaneet yksin ulos, oli mukavaa kun voi ilahduttaa heitä pienellä kävelylenkillä – yms.”
”Ilman vapaaehtoista ikäihmisen liikkuminen olisi rajoittunut sisätiloihin. Kävelykyky on säilynyt, samoin suhde ulkomaailmaan.”
” Muutama asiakas on ylistänyt tätä toimintaa ja olleet todella kiitollisia meille! Eivät tiedä, miten olisivat esim. päässeet kauppaan ilman meitä. Yksi asiakas mainitsi minua ystäväkseen.”
Vielä silloinkin, kun asiakkaan toimintakyky on jo selvästi heikentynyt, on toisen ihmisen seura tärkeää. Vaikka ulos ei enää päästäisi niin jutella voidaan, millä on suuri merkitys. Juttuseura ei turhaan ole VESAssa itsenäisenä keikkatyyppinä.
” Koen merkitykselliseksi kuunnella ja keskustella rauhassa sovitun ajan vanhukselle tärkeistä asioista.”
” Ulkoilu on jäänyt melkein kokonaan(95v), mutta kesät istumme aurinkoisella parvekkeella ja juttelemme. Kävely on nykyään todella huonoa.”
” Huonosti liikkuva on alkanut odottaa ulos pääsyä.”
VESA-vapaaehtoistyötä tehdään maallikon tiedoin ja taidoin. Ihmisenä ihmiselle oleminen riittää. Se, että apua viedään hauraimpien kotiin saakka, aina vähintään kotiovelta kotiovelle, asettaa vapaaehtoiselle erityisen vaatimuksen luotettavuudesta. Tällainen kotiin vietävä vapaaehtoisapu on loppujen lopuksi harvinaista. Jokainen VESA-vapaaehtoinen on koulutettu, haastateltu ja hänen henkilöllisyytensä on tarkistettu. Asiakkaat tunnistavat luotettavuuden ja uskaltautuvat avun piiriin. Eräs uusi vapaaehtoinen toteaa:
” Mahdollisuus liikkua luotettavassa seurassa on ehkä se isoin asia. Kokemusta on vielä vähän, joten mitään syvällisempää arviota en osaa antaa.”
” Turvallisuuden tunne.”
Osallisuuden kokemuksen tärkeys
Osallisuuden kokemus aktivoi ja parantaa mielialaa. VESA-toiminnassa apukeikat tehdään aina yhdessä ikäihmisen kanssa, ei hänen puolestaan. Ikäihminen kykenee monenlaiseen, kun esimerkiksi saatetusti liikkuminen mahdollistaa itsenäisen asioinnin. Itsenäisyys vapaaehtoisen tuella vahvistaa henkilökohtaista autonomiaa.
” Hän on hyvillä mielin siitä, että on päässyt käymään kaupassa ja muutenkin liikkumaan ja hoitamaan asioitaan”
” Olen enimmäkseen tehnyt keikkaa asioilla käymiseen ikäihmisten kanssa ja he ovat olleet helpottuneita kun ei yksin tarvinnut mennä.”
” Itsevarmuus parani hänellä.”
” Seniori on selkeästi piristynyt”
Kulttuurikaveritoiminta kahden kesken on osa myös nykyistä VESA-keikkailua, vaikka se sinällään onkin keikka muiden joukossa. Ikäihminen haluaa usein jatkaa työikäisenä omaksumaansa kulttuuriharrastusta, mutta sen saattaa estää pelkästään arkuus lähteä yksin liikkeelle, kun kulkeminen, aistit tai muisti on heikentynyt. Miten merkittävästä asiasta voi olla kysymys, aukeaa suoraan yhdessä kommentissa:
”Ennen kaikkea elämänlaatu on parantunut huomattavasti, kun olen ollut kaiken muun avun lisäksi kulttuuriystävä eli saattajana teatteriin, konserttiin, balettiin ja Oopperaan mm Mielen virkistys on ollut valtava.”
Avun maksuttomuus nousi vapaassa palautekentässä esiin useammassakin otteessa. VESA-vapaaehtoistoiminta on senioriasiakkaalle aina maksutonta ja vastaavasti vapaaehtoiselle vastikkeetonta. VESA-vapaaehtoinen ei koskaan käsittele asiakkaan rahaa, maksukortteja tai avaimia.
”Asiakkaiden reaktiot vapaaehtoisapuun kertovat työn merkityksestä. Avun ilmaisuudella on myös taloudellista merkitystä, joka vaikuttaa suoraan elämänlaatuun.”
” Jos on rajoittunut liikkumaan, niin se että on apua edes kerran viikossa joka ei maksaa mitään ekstraa ja joka kuitenkin auttaa ja on ystävänä on iso asia.”
Katse kohti tulevaa
Myös VESA-toiminta sai vapaassa sanassa kiitoksia.
”Tämä VESA-toiminta on monelle korvaamaton apu. Kiitos siitä kuuluu myös teille, että jaksatte ohjata, laajentaa, suunnitella ja koordinoida tätä toimintaa!”
Kiitos tuntuu aina hyvältä ja kannustaa meitä eteenpäin kuin aitajuoksijoita olympialaisissa. Me VESA-tiimiläiset teemme tätä työtä kaikesta sydämestämme. Avun tarve on kentällä suuri, ja tiedämme olevamme tärkeässä tehtävässä, kun mahdollistamme ihmisiä auttamaan toisia. Koulutamme jatkuvasti uusia vapaaehtoisia ja avaamme uusia alueita. Samalle kehitämme skaalautuvaa VESA-mallia, jonka avulla koordinoitu vapaaehtoistoiminta on mahdollista aloittaa nopealla aikataululla siellä, missä vastaavaa toimintaa ei vielä ole. Teemme sopimukseen perustuvaa yhteistyötä paikallisten järjestöjen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ja kunnista toistaiseksi Kirkkonummen kunnan kanssa.
Jatkuva tasapainoilu riittämättömyyden tunteen, ilon ja vastuun äärellä on osa työtämme. On tärkeää kääntää katse rohkeasti toimen ja toivon suuntaan, eikä surra sitä, mitä niukoilla resursseilla väistämättä jää tekemättä. Meille ei ole epäselvää, miksi päivä toisensa jälkeen käymme tähän työhön.
Annetaan vapaaehtoisten kertoa se omin sanoin:
” Sellaisen ikäihmisen kohdalla, jolla ei ole mitään lähiomaisia, saattajana toimiminen on mahdollistanut vaikean sairauden hoidon, kaikenlaisten asioiden hoitamisen ja tarpeellisten hankintojen tekemisen.”
”Ilahtuminen tutuista kasvoista ja siitä, että heitä muistetaan.”
Teksti: Vivi Paljakka ja nimettömät VESA-vapaaehtoiset
Kuvat: Suvi Heinonen