Alustukseksi
Tilaisuuden tarkoituksena oli esitellä järjestökenttää Omnian henkilökunnalle ja mitä järjestötoiminnalla olisi tarjota opiskelijoille opiskelun ja opiskelijoiden hyvinvoinnin tueksi. Yleisesti todettiin, että järjestöt voivat olla opiskelijalle paitsi aktiivisen osallistumisen väylä harrastuksiin ja vapaaehtoistoimintaan, niistä voi saada apua ja tukea haastaviin elämäntilanteisiin. Jo yksin vapaaehtoistoiminta hyödyttää tutkitusti myös vapaaehtoistoimijaa. Auttamisesta saa hyvän mielen, osaamista todellisissa tehtävissä ja yhteisön, jossa yksinäisyyden kokemukset lievittyvät. Järjestöistä opiskelija voi löytää harjoittelu- tai opinnäytetyömahdollisuuksia.
Moninainen Omnia-HyTe -yhteistyö
Lisbet Salomonsson-Manninen ja Aura Tarjanne avasivat Omnian henkilökuntainfotilaisuuden. Tarjanne muistutti, että HyTen ja Omnian yhteistyö on jo valmiiksi laajaa ja monimuotoista. HyTe ry:n Kumppanuushautomo ja Omnia ovat toteuttaneet yhteistoiminnassa järjestötoreja. Taitaja23 -tapahtumassa oli suuri kaksipäiväinen tori, jossa toimintaansa esitteli 17 järjestöä. Järjestötori oli ensimmäisen kerran osa Taitaja-tapahtumaa ja kävijöitä oli yli 87000 henkilöä. Omnian tiloissa on myös vakiintuneesti toteutettu järjestöbasaariksi kutsuttuja järjestötoreja keskimäärin kahdesti vuodessa. Basaareissa opiskelijat kiertävät esittelypisteillä yhdessä opettajien kanssa.
Yhteistyötä tehdään myös verkostotyömuodossa. KOTY Espoo (kotoutuminen ja työllisyys) nuorten verkoston, jonka suunnitteluryhmässä HyTe ja Omnia kehittävät verkoston toimintaa. KOTY-verkoston puheenjohtajana toimii tällä hetkellä HyTen Aura Tarjanne.
Niinikään yhteistyössä järjestetään klinikoita (työpaja). Lähiaikoina toteutuu ”Järjestö tänään ja tulevaisuudessa” -klinikka, jonka tavoitteena on löytää järjestöille työkaluja, joiden avulla ne voivat vastata toimintaympäristön muutoksiin. Omnian tahtotilana on tulosten perusteella kehittää omaa koulutustarjontaansa.
Järjestöjen merkityksestä
Järjestöasiantuntija Milla Kajanne HyTe ry:Stä piti inspiroivan puheenvuoron järjestökentän laajuudesta ja sen merkityksestä osana SOTE-muutosta ja -kenttää.
Kajanne toi esiin, miten valtavasti määrä hyte-alan järjestöjä Suomessa on. Sote-muutos on jo takana, mutta järjestöyhteistyö hyvinvointialueiden ja järjestöjen välillä hakee käytäntöjä. Suoraan laista johtuu velvoite yhteistyöhön, mutta suuri rahoittajataho on vaihtunut. Hyvinvointialueet ovat perineet rahoitustehtävän kunnilta ja rahoituskriteerit ovat saattaneet muuttua. Selvää kuitenkin on, että järjestöjen toiminta tukee monin tavoin alueiden tehtäviä. Järjestöjen työ on tehokasta ja vaikuttavaa taloudellisiin resursseihin nähden ja niiden rooli matalan kynnyksen ja ennaltaehkäisevien palveluiden tuottajana on korvaamaton.
Rakenteet luovat puitteet järjestöjen keskinäiselle yhteistyölle sekä yhteistyölle hyvinvointialueen, kuntien ja mm. oppilaitosten kanssa.
Aktiiviopinnot – miten järjestöjä voitaisiin hyödyntää
Omnian asiantuntija Oihonna Vilhu kertoi omassa puheenvuorossaan Omnian aktiiviopinnoista. Aktiiviopintoja voi suorittaa esimerkiksi järjestötoiminnassa. Opiskelija voi toimimalla erilaisissa järjestöissä kerryttää omaa osaamistaan ja saada osaamispisteitä. Tällä hetkellä osallistumisesta voi saada 3-9 osp:n ytovalinnaisten suorituksen tai paikallisen valinnaisen 15 osp:n laajuisen tutkinnonosan.
Yhdistys- ja järjestötoiminnan lisäksi aktiiviopintoja voi kerryttää järjestämällä tapahtumia ja osallistumalla niiden suunnittelun ja valmisteluun. Tapahtumat voivat myös olla osa järjestötoimintaa.
Vapaaehtoistoiminta, opinnäytetyöt ja harjoittelut järjestöissä
Kaisa Kauhanen HyTe ry:stä esitteli OLKA-toimintaa. OLKA-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa ja koko hyvinvointialueella Länsi-Uudellamaalla sekä pääkaupunkiseudulla. Vapaaehtoiset toimivat auloissa asiakaspalvelijoina ja oppaina, antavat vertaistukea tai seurustelevat osastoilla potilaiden kanssa. Lisäksi mukana voi olla ryhmäkoulutuksissa, järjestämässä tapahtumia ja monenlaisissa projekteissa.
Kauhanen pohti, miksi oppilaitosten kannattaa tehdä yhteistyötä järjestöjen kanssa. Kun opiskelijan ohjaa esimerkiksi vapaaehtoiseksi OLKAan, luvassa on oikeita tehtäviä. Kokemusta karttuu aidosta ihmisen kohtaamisesta, ja sairaalaympäristökin tulee tutuksi. OLKA tarjoaa myös koulutuksen tehtäviin, mikä voi kirkastaa opiskelijan uratavoitteita. Vapaaehtoisena toiminen voi poikia myös opiskeluun olennaisesti liittyvien harjoittelupaikkojen löytymisen tai jopa opinnäytetyön aiheen.
Kauhanen nosti esiin erityisesti opinnäytetyöt. Ne ovat järjestöissä arvostettuja; järjestöjen resurssit eivät mahdollista tutkimuksen ja selvitysten tekoa vaikka aineistoja olisi kerääntynytkin pitkältä ajalta. OLKA tarjoaa yksinäisyyttä kokevalle opiskelijalle myös oman yhteisön.
Järjestöt viestivät Lähellä.fi -palvelun kautta
Lopuksi HyTe ry:n viestintäpäällikkö Myra Magnusson esitteli Lähellä.fi -palvelua. Palvelun kautta järjestöt voivat maksutta ilmoittaa toiminnastaan ja kansalaiset etsiä itselleen sopivaa toimintaa lähialueella. Esimerkiksi opiskelijat voivat hyödyntää palvelua löytääkseen tukea haastaviin elämäntilanteisiinsa, uusia harrastuksia ja vapaaehtoistehtäviä. Sitä kautta voi löytää järjestöjä, joilta voi kysyä esimerkiksi harjoittelupaikkoja tai mahdollisuutta tehdä opinnäytetyö.
Magnusson toi mielenkiintoisena nostona esiin Lähellä.fi -palvelun leijukeominaisuuden. Sen avulla myös Omnia voi tuoda omille nettisivuilleen valmiiksi suodatetun, automaattisesti päivittyvän tarjottimen, jonka avulla opiskelijat voivat helposti, kuin ohimennen, huomata itselleen hyödyllistä tarjontaa.
Keskustelua
Esitysten jälkeen esitettiin useita kysymyksiä ja käytiin vilkasta keskustelua. Yksinäisyys on kasvava ja vakava ongelma, mikä vaikuttaa elämään monin tavoin haitallisesti. Esiin tuotiin opiskelijoiden yleisesti kokema yksinäisyys ja mahdollisuus lievittää näitä tuntemuksia esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta.
Lisäksi pohdittiin sairaalaympäristössä tehtävän vapaaehtoistyön ikärajavaatimuksia, kun suuri osa Omnian opiskelijoista on alaikäisiä. Tähän OLKAn Kaisa Kauhanen totesi, että myös Olka-toiminnassa on useita tehtäviä, johon alaikäinen opiskelija voi osallistua. Erilaiset tapahtumat ja koulutukset tarvitsevat työvoimaa ja monenlaiset opiskelutaustat ovat toiminnassa hyödyksi. Toisaalta kaikenlainen toiminta kiinnostavassa ympäristössä hyödyttää opiskelua ja antaa varmuutta uranvalintakysymyksissä.
Yleisesti ottaen järjestöt tarjoavat moninaista toimintaa, johon opiskelijoiden kannattaa tulla mukaan ja hyötyä siitä monin eri tavoin.
Teksti: Vivi Paljakka