Rikosuhripäivystys (RIKU) toteutti alueellisen selvityksen ehkäisevän lähisuhdeväkivaltatyön toimijoista Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen järjestöavustuksella vuonna 2024. Hyvinvointialueella vastaavaa selvitystä ei ole aiemmin toteutettu.
Selvityksessä kartoitettiin Länsi-Uudenmaan alueen järjestö- ja kolmannen sektorin toimijat, jotka tekevät työtä lähisuhdeväkivallan eri osapuolten kanssa. Selvityksen tuloksena valmistui verkostokartta toimijoiden tuottamista palveluista sekä palvelujen reunaehdoista. Selvityksen tuottamaa tietoa hyödynnetään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella asiakkaiden palveluohjauksessa sekä lähisuhdeväkivaltatyön palvelujen kehittämisessä.
Myös järjestötoimijat voivat hyödyntää verkostokartoitusta käytännön asiakastyössä ja eri toimijoiden välisessä yhteistyössä. Selvityksessä kartoitetut järjestöjen ehkäisevän lähisuhdeväkivaltatoiminnan palvelut ja toimijat ovat eriteltynä kohderyhmittäin ja kuvataan hyvinvointialueen palveluorganisaation mukaisesti jaoteltuna. Selvityksen esitysmateriaali sisältää linkkejä järjestöjen verkkosivuille, mistä saa tarvittavat lisätiedot, kuten toimijan yhteystiedot sekä millä kielillä palvelut ovat saatavilla. Tavoitteena on, että järjestöjen tiedot löytyvät jatkossa www.luvn.fi/hyvinvointipalvelut-verkkosivustolta.
Selvityksestä nousseita havaintoja:
”Ehkäisevän väkivaltatyön väkivaltaerityiset palvelut sijaitsevat valtaosin pääkaupunkiseudulla. Hangosta ja Raaseporista palvelut ovat etäällä, mikä hankaloittaa asukkaiden hakeutumista palveluiden piiriin. Moni toimija tarjoaa toki nykyään myös etäpalveluita, mutta se ei varsinkaan akuutin avun ja tuen tarpeessa oleville aina riitä”, pohtii selvityksen laatimisesta vastannut toiminnanohjaaja Janiina Mieronkoski RIKUn Länsi-Uudenmaan palvelupisteeltä.
”Perheissä tapahtuvalle lähisuhdeväkivallalle altistuneille tai seksuaaliväkivaltaa kokeneille lapsille ja nuorille ei myöskään tällä hetkellä alueellamme ole kovinkaan paljon kolmannen sektorin matalan kynnyksen palveluja tarjolla”, Mieronkoski jatkaa.
Selvitykseen osallistuneiden terveiset:
”Selvityksessä ilmeni toimijoiden tarve ja halu tehdä tiiviimpää yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa. Yhteistyötä tarvitaan sekä käytännön asiakastyön sujuvoittamiseksi että palveluiden kehittämiseksi. Toimijat toivat myös esiin kiinnostuksensa tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä myös muiden toimijoiden/järjestöjen kanssa”, Mieronkoski toteaa.
Voit lukea selvityksen täältä.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn teemaan liittyen on alkuvuodesta valmistunut myös opinnäytetyö: Kolmannen sektorin lähisuhdeväkivaltatyön auttamispalvelut Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella | Laurea-kirjasto | Finna.fi (Toivonen, K. 2024).
Teksti: Hanna Karhu, järjestöyhteistyön ja monimuotoisuuden erityisasiantuntija, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue